New York Times: Germania luptă împotriva plagiatului. Victor Ponta rămâne imun la flagelul care a cuprins politicienii Europei

New York Times: Germania luptă împotriva plagiatului. Victor Ponta rămâne imun la flagelul care a cuprins politicienii Europei
Universităţile din Germania încearcă să impună reguli dure pentru a opri numărul tot mai mare de doctori-politiceni care au dobândit acest titlu academic prin fraudă. Confruntată cu aceeşi boală, România pare să încurajeze această practică.

"Ioan Mang, specialist în computere, a fost forţat să demisioneze din poziţia de Ministru al Educaţiei după ce au existat suspiciuni că ar fi plagiat într-o lucrare ştiinţiifică apărută sub propria semnătură. A părăsit funcţia în mai anul trecut. Premierul Victor Ponta a refuzat să demisioneze în pofida acuzaţiilor de plagiat care i-au fost aduse în ceea ce priveşte redactarea tezei sale de doctorat", aminteşte New York Times la finalul unui articol în care atrage atenţia că univeristăţile şi mediul academic german sunt pregătite să instituie reguli foarte dure pentru a împiedica apariţia de noi cazuri de plagiat.

Boala care nu se tratează la Bucureşti

 În contrapondere, la Bucureşti, Camera Deputaţilor a votat mai multe modificări la Legea Educaţiei, care vor îngreuna procedurile de anulare a diplomelor frauduloase şi de anulare a titlului de doctor, relateaza Romania Libera.

Asta în timp ce Germania, după cum scrie cotidianul american, vrea cu orice preţ să le simplice şi să impună o toleranţă zero faţă de orice încercare de fraudă.

"Lista politicienilor germani acuzaţi că au plagiat în lucrarea lor de doctorat continuă să crească la doi ani după ce popularul politician Karl Theodor zu Guttenberg a fost nevoit să demisioneze din poziţia de ministru al apărării după ce s-a dovedit că a plagiat în teza sa de doctorat. Din martie 2011, zeci de politicieni au fost nevoiţi să renunţe la titlul de doctor", scrie New York Times, care arată că în societatea germană se doreşte o reexaminare urgentă a diplomelor academice, dar şi o evaluare a rolului pe care un doctorat îl are atunci când un candidat aplică pentru o anumită poziţie pe piaţa muncii.

Nu toţi pliticienii germani au ales să renunţe la titlu. Silvana Koch-Mehrin, membru al Parlamentului European, a pierdut apelul în instanţă făcut după ce Universitatea Heidelberg i-a retras titlul de doctor, judecătorul susţinând că viciile de procedură invocate de politician nu stau în picioare.

Profit de 10.000 euro anual
 
Consiliul Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii Düsseldorf i-a retras titlul de doctor ministrului german al educaţiei Annette Schavan după ce aceasta a fost acuzată de plagiat, mai aminteşte New York Times.

În acest context, mediul academic german a intrat în panică. Matthias Jaroch, purtător de cuvânt al unei asociaţii a profesorilor universitari a explicat pentru ziarul american că "fiecare caz de plagiat nedovedit este o bombă cu ceas pentru universităţi".

Debora Weber-Wulff, profesor la Univeresitatea din Berlin, susţine că "universităţile sunt speriate". Profesorul spune că doctoranzii ar trebui să fie instruiţi asupra modului în care se redactează corect o lucrare şi crede că este necesară achizţionarea de noi soft-uri pentru descoperirea cazurilor de plagiat.

Tentaţia de a dobândi un plagiat este foarte mare, deoarece spun specialiştii germani, cel care are un asemenea titlu se poate aştepta la câştiguri anuale mai mari cu 10.000 de euro.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
118

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
469

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
178

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...