Nereguli la comasarea scolilor, depistate in urma verificarilor dispuse de Institutia Prefectului!
Stiri Botosani Thursday, 1 October 2009 ActualitateIn sedintele Consiliului de Administratie ale Inspectoratului Scolar Botosani din 27.07.2009, 29.07.2009 si 31.08.2009 s-a hotarat reorganizarea retelei scolare prin desfiintarea prin comasare a 19 unitati de invatamant cu personalitate juridica. S-a stabilit ca, dupa consultarea consiliilor locale, care sa hotarasca ce unitati isi vor pastra personalitatea juridica, unitatile scolare desfiintate sa fie arondate ca structuri.
Legea nr.84/1995 republicata stabileste expres care unitati scolare au personalitate juridica, respectiv institutiile de invatamant cu minimum 200 de elevi sau cu minimum 100 de prescolari.
Consiliile locale din comunele Mihai Eminescu, Lunca, Stauceni, Vlasinesti, Ibanesti, Vorona, Sendriceni, Nicseni au respectat prevederile legale in sensul ca si-au dat avizul pentru functionarea ca persoane juridice doar pentru scolile care aveau numarul de elevi prevazut de lege.
La fel au procedat si consiliile locale din comunele Saveni, Cristesti, Suharau si Hudesti care nu au acordat aviz favorabil solicitarilor inspectoratului de desfintare a unor scoli, motivat de faptul ca acestea aveau peste 200 de elevi.
Conform Legii nr.84/1995 si a normelor de aplicare reteaua scolara la nivelul fiecarei comune trebuia sa aiba avizul consiliilor locale. In comunele Vladeni si Corni, desi existau cate doua scoli pe comuna care indeplineau conditiile legale, avand peste 200 de elevi, problema reorganizarii retelei scolare nu a fost pusa in discutia consiliului local, fiind transmise de catre primari simple adrese prin care acestia isi dadeau acordul pentru functionarea ca persoana juridica doar a uneia dintre scoli.
"Consideram ca in aceste cazuri primarii si-au depasit atributiile, adresele transmise de acestia catre Inspectoratul Scolar Botosani neputand constitui temei legal al deciziilor date de inspectorat. Mai mult, Institutia Prefectului nu poate sa solicite revocarea unor adrese, ci doar a unor hotarari de Consiliu local sau dispozitii ale primarului", se arata intr-un comunicat remis redactiei de Institutia Prefectului Botosani.
Institutia Prefectului a solicitat consiliilor locale din comunele Frumusica si Albesti revocarea hotararilor prin care s-a stabilit functionarea doar a uneia dintre scolile existente in comuna, motivat de faptul ca nu sunt intrunite conditiile legale pentru desfiintarea celorlalte.
De asemenea, si Consiliului local Radauti Prut i s-a solicitat revocarea hotararii adoptata in acest sens. In aceasta comuna, anul trecut, au functionat trei scoli cu personalitate juridica. Din acestea, in prezent, doar Scoala Miorcani indeplineste conditiile legale de functionare ca persoana juridica, celelalte doua scoli avand sub 200 elevi.
Cu toate acestea, Consiliul local Radauti Prut a hotarat ca in anul scolar 2009-2010 sa functioneze ca persoana juridica Scoala cu clasele I-VIII Radauti Prut, cu un numar de 132 elevi, urmand ca Scoala Miorcani, avand 285 de elevi, sa functioneze ca structura a celei dintai. Nefiind respectate prevederile art. 7 din Legea 84/1995 republicata, s-a solicitat revocarea hotararii.
"Desi intelegem nevoia unei reorganizari a retelei scolare a judetului Botosani, prin comasarea unor scoli, in special a celor care nu mai indeplinesc conditiile de functionare, Institutia Prefectului considera ca aceasta restructurare trebuia sa se faca cu respectarea prevederilor legii si a avizelor date de consiliile locale", se arata in comunicatul Institutiei Prefectului.
Astfel, desi Consiliul local Flamanzi a hotarat in sedinta din data 31.08.2009 ca in anul scolar 2009 - 2010 sa functioneze trei scoli cu personalitate juridica, Inspectoratul Scolar Botosani nu a tinut seama de aceasta, atribuind personalitate juridica unei a patra scoli, care nu se regaseste in lista celor propuse de Consiliul local. Ca urmare, Institutia Prefectului a considerat necesar ca Inspectoratul Scolar Botosani sa ia act de cele constatate in urma acestei analize.
In conformitate cu art. 25 din H.G. 538/2001 stabilirea politicii de resurse umane si a numarului de personal necesar pentru buna desfasurare a procesului de invatamant sunt de competenta exclusiva a Ministerului Educatiei si Cercetarii, a inspectoratelor scolare si a institutiilor de invatamant preuniversitar de stat, in conditiile Legii nr. 84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Institutia Prefectului neavand competente in acest sens.
VEZI SI: COMASARILE ILEGALE DE SCOLI ZDRUNCINA COALITIA LA BOTOSANI
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Un botoșănean de 52 de ani își va petrece următorii 13 ani în închisoare, pentru ce a fost reținut bărbatul!
astăzi, 10:35
Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale - Compartimentul Urmăriri au identificat un bărbat, de 52 de ani, din comuna Stăuceni, pe numele căruia era emis un mandat de executa...
Un profesor universitar denunță ”examene pe ochi frumoși”. „Decanul mi-a cerut să ajut o studentă din Dorohoi!”
astăzi, 10:23
Avocatul susține că a fost reclamat și sancționat la presiunea fostului decan al Facultății de Inginerie Electrică din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, ca...
Mircea Magdalena, candidat PSD Parlament: „O guvernare social-democrată e garanția dezvoltării Botoșaniului și întoarcerii tinerilor”!
astăzi, 10:15
Candidatul social-democrat pentru Camera Deputaților a anunțat, joi, 14 noiembrie, o parte dintre cele mai importante măsuri pe care PSD le va implementa de anul viitor dacă va ajunge la guve...