Nereguli depistate de Inspectia Muncii dupa un control la DGASPC Botosani!

In perioada 09.03.2010 – 22.04.2010 s-a desfasurat acţiunea de Verificare a respectării standardelor de calitate şi de cost a serviciilor de asistenţă socială pentru persoane cu handicap în scopul identificării situaţiilor de abuz şi neglijare asupra beneficiarilor.

Au fost inspectate 4 centre de tip rezidential pentru persoane adulte cu handicap aflate in subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani:
 
-Centrul de Integrare prin Terapie Ocupationala "Lucie Lecomte" Botosani
-Centrul de Ingrijire si Asistenta Dorohoi
-Centrul de Ingrijire si Asistenta Leorda
-Centrul de Ingrijire si Asistenta Adaseni.

In urma verificarilor efectuate au fost dispuse urmatoarele:

Cu privire la identificarea unor aspecte privind organizarea, functionarea si calitatea serviciilor furnizate in institutiile de asistenta sociala care acorda servicii sociale pentru persoanele cu handicap –  s-a constatat ca la data inspectiei standardele de cost nu erau implementate in Centrele inspectate. Consiliul Judeţean Botoşani a aprobat un procent de 80% din bugetul solicitat pentru anul 2010. Astfel în prezent DGASPC Botoşani nu poate să asigure Standardele de cost prevăzute de Hotararea de Guvern nr. 23 /2010, privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale. Standardele de cost prevăzute de lege  la Centrele de îngrijire şi asistenţă sunt in suma de 23.164 lei/an/beneficiar.


Centrele de Ingrijire şi Asistenţă din judeţul Botoşani


Sursele de finanţare pentru CIA sunt asigurate de la bugetul Consiliului Judeţean Botoşani şi din contribuţiile beneficiarilor (13%). DGASPC Botoşani pentru anul 2010 a redus cheltuielile de personal faţă de anul 2009, în centrele inspectate şi a prevăzut sume mai mari faţă de cele din 2009 la cheltuielile de cazarmament, medicamente şi materiale sanitare.

Analiza nevoilor de personal de specialitate din cele 4 centre inspectate relevă necesitatea ocupării posturilor vacante. Până la această dată încadrarea personalului de specialitate nu a fost posibilă din cauza restricţionărilor apărute în acest sens, reglementate prin acte normative.

Numărul posturilor vacante pentru personalul de specialitate din cadrul Centrelor de Îngrijire şi Asistenţă poate afecta calitatea serviciilor oferite persoanelor adulte cu handicap. Având în vedere că două din Centrele inspectate se află în mediul rural este necesar identificarea, la nivelul autorităţilor locale, a unor modalităţi de a încuraja şi stimula angajarea personalului de specialitate, astfel încât sa se completeze numărul de posturi vacante, absolut necesare creşterii calităţii îngrijirii persoanelor cu handicap. Nici unul din cele 4 centre inspectate nu îndeplineşte raportul dintre numărul de beneficiari şi numărul de personal, în conformitate cu prevederile legale, privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale.

Este necesara reanalizarea şi modificarea standardelor de cost în ceea ce priveşte centrele de îngrijire şi asistenţă pentru persoanele cu handicap, în funcţie de tipul de handicap şi afecţiunile specifice ale beneficiarilor.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani nu a încheiat contracte de servicii cu unităţile administrativ teritoriale de unde provine persoana adultă cu handicap, în vederea decontării cheltuielilor conform legii. Admiterea persoanei cu handicap în Centru nu s-a realizat la solicitarea conducătorului Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, de la domiciliul beneficiarului, în conformitate cu prevederile legale privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Beneficiarii din alte judeţe au fost admişi în sistem de la vârste mici, nu au putut fi identificate familiile sau rudele apropiate ale acestora.

Serviciile oferite în cadrul centrelor inspectate sunt: găzduire, asistenţă medicală şi îngrijire personală, recuperare şi reabilitare, integrare sau reintegrare socială şi socializare. Deşi serviciile sunt stabilite în conformitate cu prevederile legale în vigoare, s-a constatat că marea majoritate a centrelor asigură cu preponderenta, servicii de găzduire, asistenţă medicală şi îngrijire.

Activităţile de recuperare, terapie ocupaţională/ergoterapie şi reabilitare socială sunt puţin dezvoltate, iar aceasta se datorează pe de o parte tipologiei afecţiunilor beneficiarilor (64,5 % beneficiari cu afecţiuni mintale),vârsta înaintată a acestora (49,36 % din beneficiari au vârsta peste 60 ani), iar pe de alta parte a lipsei bazei materiale specifice şi a deficitului de personal de specialitate.

În anii 2008, 2009 nu au fost organizate sesiuni de instruire a personalului în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor cu handicap, la Centrele de Îngrijire şi Asistenţă din cadrul DGASPC Botoşani


De asemenea, in perioada 26-27.04.2010, a fost realizata si o misiune de inspectie inopinata privind – verificarea respectarii dispozitiilor legale privind eliberarea certificatelor de incadrare in grad si tip de handicap de catre Serviciul de Evaluare Complexa a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Botosani (DGASPC Botosani).

Din cele 486 dosare de incadrare in grad de handicap, au fost verificate prin sondaj un numar de 74 dosare(15%), constatandu-se urmatoarele:
-7% din dosarele reevaluate in 2009 nu contin ancheta sociala
-pentru 8% dintre persoanele cu certificat de incadrare in diverse grade de handicap nu au fost intocmite corespunzator, programele individuale de reabilitare si integrare sociala
-11% din rapoartele de evaluare complexa nu sunt semnate de medicul specialist care realizeaza evaluarea medicala

Neregulile constatate au fost aduse la cunostinta DGASPC Botosani, urmand a fi incluse in Raportul de control ce va cuprinde masurile necesare pentru remedierea deficientelor, cu termene si responsabilitati.


COMUNICAT ITM BOTOSANI
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
278

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
427

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
563

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...