Naveta elevilor, povara părinților! "Unde sunt banii promiși?"
BOTOSANI

Mii de elevi din județul Botoșani sunt nevoiți să facă zilnic naveta pentru a ajunge la școală, în multe dintre cazuri familiile făcând eforturi considerabile pentru a le putea asigura accesul la educație. Lunar, părinții cheltuie sume care se ridică și la câteva sute de lei, iar banii care li se restituie, după decontarea abanamentelor, sunt puțini.

În luna octombrie, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care prevede că "Abonamentele acordate elevilor de către operatorii de transport rutier pentru distanțe de până la 50 de kilometri vor fi decontate integral, aceasta fiind una dintre măsurile de reducere a abandonului școlar, în condițiile în care principala cauză o reprezintă costurile aferente participării la cursuri", după cum se arată și într-un comunicat al Ministerului Educației.

Părinții cu copii navetiști se așteptau ca luna aceasta să li se restituie întreaga sumă pe abonamentele scoase de la începutul anului școlar, dar au constatat că sumele primite sunt aceleași ca și până acum.

Mai mulți părinți au sesizat pe adresa redacției Stiri.Botosani.ro că de la unitățile de învățământ deconturile care s-au făcut nu acoperă decât o mică parte din prețul abonamentului pe o lună. Un părinte al cărui copil învață la un liceu din Botoșani și care face naveta zilnic de la Tudora susține că în luna octombrie a plătit pentru abonament suma de 300 de lei, primind înapoi doar 84 de lei. Unii părinți și-au exprimat chiar temerea că nu se va modifica nimic iar toată chestiunea cu decontarea integrală a navetei nu înseamnă decât vorbe în vânt.

"Ministerul Educației a spus că se va deconta naveta integral, dar văd că nu este așa cum se spune. În luna septembrie am plătit pentru abonamentul copilului în jur de 220 de lei și mi s-au dat 84 de lei înapoi. În octombrie am plătit pe navetă aproape 300 de lei, și la fel mi s-a decontat 84 de lei. Sper să nu fie o păcăleală să se ia banii la liceu și copiii să plătească în continuare naveta. Noi abia ne descurcăm la țară și vrem să știm și noi dacă se dă sau nu se dă sau școlile dau cât le convine? Unde sunt banii promiși?", a spus un părinte din județul Botoșani.

În urmă cu o săptămână, Guvernul a adoptat metodologia de calcul și tarifele maxime per kilometru ce pot fi percepute în transportul școlar "Actul normativ adoptat fiind complementar ordonanței de urgență aprobată în luna octombrie, prin care operatorii de transport rutier sunt obligați să emită abonamente pentru transportul elevilor, decontate integral din bugetul de stat pentru distanțe de până la 50 de kilometri", potrivit unui comunicat de presă al Guvernului. Asta înseamnă că după publicarea actului normativ în Monitorul Oficial al României elevii navetiști ar trebuie să beneficieze de decontarea navetei integral.


"De la declaratii si intentie la concret este o mare diferenta!"

"Actul normativ va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial, în termen de 30 de zile de emitere", a precizat prof. Ciprian Manolache, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean.

Sindicaliștii din educația botoșăneană sunt însă sceptici și împărtășesc oarecum temerile părinților, precizând că ordonanța adoptată în luna octombrie nu putea fi aplicată fără hotărârea de Guvern aprobată săptămâna trecută, al cărei proiect a fost realizat de Ministerul Educației.  Iar hotararea emisa nu face altceva decat sa stabileasca niste limite maximale de decontare a abonamentelor elevilor, care sunt apropiate de cele practicate in prezent. 

Președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ, Liviu Axinte, susține că noile reglementări legislative nu vor rezolva problema navetei elevilor și că acestea nu vor acoperi nici măcar în procent de 50% costul abonamentelor.

"Guvernul a pornit, asa cum este precizat in preambulul Ordonantei 69 de la problema reala a abandonului scolar, mentionand ca noua reglementare legislativa se face pentru a diminua abandonul scolar. Lasand la latitudinea Ministerului Educatiei elaborarea Hotararii de Guvern s-a ajuns la aceasta forma care nu permite decontarea decat a aproximativ 40% din naveta. In conditiile in care banii pentru salarii nu ajung pentru luna decembrie in majoritatea unitatilor scolare, exista sume restante la plata hotararilor judecatoresti, Ministerul Educatiei nu numai ca nu primeste suplimentare la HG de rectificare a bugetului ce va fi luata saptamana aceasta ci asa cum este proiectul de rectificare va pierde 20 milioane lei. Constatam ca de la declaratii si intentie la concret este o mare diferenta", a precizat Liviu Axinte, liderul LSI Botoșani. 

Cu alte cuvinte, un calcul făcut pe noile prevederi arătă că elevului care face naveta de la Tudora i se va deconta puțin peste 100 de lei, potrivit liderului LSI Botoșani. Sindicaliștii din educație cred că în luna ianuarie se va vedea exact cât se va deconta din naveta elevilor. 

 

Spune-ne opinia ta