Muzeul vieții cotidiene în comunism va fi deschis la Botoșani

Scriitorii Dan Lungu și Constantin Iftime au propus Primăriei din Botoșani, la începutul acestui an, înființarea Muzeului vieții cotidiene în comunism.

Muzeul are la bază o viziune nouă de cunoaștere a istoriei comunismului, prin cunoașterea faptului mărunt, a lucrurilor cotidiene din comunism, și de limpezire a memoriei acestei perioade prin participare colectivă.

Muzeul va avea drept sediu o hală industrială, în care vor fi expuse, după un anumit scenariu, lucruri din perioada comunistă, oferite de localnici.

Agregatele arhitecturale, ca și exponatele, vor putea oferi imagini clare din interiorul acestui univers halucinant, ambiguu încă.

Consiliul Local al Primăriei a hotărât asocierea Primăriei cu Asociația culturală CulturEst, în vederea înființării acest muzeu. Asociația CulturEst, din care fac parte Dan Lungu și Constantin Iftime, care va gestiona acest muzeu, împreună cu reprezentanți ai Primăriei, au stabilit între timp sediul Muzeului: o hală din incinta fostului CET-Botoșani.

Construcția, o hală tipică industriei din anii de glorie ai comunismului, se integrează foarte bine viziunii care stă la baza construirii acestui muzeu.

Muzeul comunismului din Berlin, DDR Museum, printr-o scrisoare a directorului Robert Rückel, a anunțat că va sprijini înființarea acestui muzeu unic în România.

În ultimile zile, de la aflarea veștii că Primăria a hotărât în mod public să sprijine acest proiect, o echipă de profesori de la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu din București a promis că vor participa la proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare interioară și exterioară ale muzeului. De asemenea, Muzeul Literaturii din Iași, al cărui director este scriitorul de notorietate internațională Dan Lungu, este partener de bază al CulturEst la realizarea acestui muzeu.

Profesorul Danuț Huțu, directorul Direcției de Cultură Botoșani, care face parte din Asociația CulturEst, va coordona la Botoșani o campanie de promovare publică a viziunii muzeului și de colectare de obiecte din viața cotidiana din comunism, campanie la care vor participa mai ales profesori și elevi din liceele din Botoșani.

În același timp, Direcția de cultură se va implica în diferite activități specifice activităților muzeale, în perioada desfășurării lucrărilor de constituire a muzeului.

Mai multe personalități din lumea botoșăneană și-au arătat disponibilitatea de-a sprijini acest proiect, precum: oamenii de afaceri Valeriu Iftime, care face parte din Asociația CulturEst, și Gheorghe Ciubotaru, istoricul Gheorghe Median, Muzeul județean Botoșani, Cătălin Flutur, fost primar.

Comunicat de presă

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Programul de licență Psihologie din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava a obținut acreditarea!

Tuesday, 21 January 2025

Această acreditare, cu o creștere a numărului de locuri, răspunde nevoilor de formare de specialiști în domeniul psihologiei din Regiunea Nord – Est, subliniind preocuparea permanent...

Valoarea tichetelor de creșă a fost majorată: Cine beneficiază de acest ajutor!

Tuesday, 21 January 2025

Părinții care au copii mici și care sunt înscriși la creșă pot să primească 660 de lei de la stat. Guvernul a luat decizia de a majora această sumă cu 20 de lei. Având în v...

Botoșănenii s-au mobilizat pentru mama care își îngrijește singură copilul grav bolnav: De câți bani mai are nevoie familia!

Tuesday, 21 January 2025

De vineri până astăzi, oameni de bine s-au unit și au dăruit acestei familii suma de 10.500 lei, iar astăzi această mamă disperată, ajunsă la capătul puterilor, a achitat 9.488 de lei ...