Munca peste program, neplatita în 2010!

Munca peste program, neplatita în 2010!
Bugetarii vor primi, de luna viitoare, aceleaşi salarii ca şi anul trecut, chiar dacă o parte dintre sporurile pe care urmau să le primească nu mai sunt prevăzute de legea unică de salarizare.

Asta prevede proiectul de hotărâre de guvern privind aplicarea noii legi, care ar putea fi adoptat în şedinţa de miercuri a excutivului, după cum a anunţat secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu.

Oficialul a explicat că, la discuţiile de ieri cu partenerii sociali, s-a stabilit acordarea unor sume compensatorii în cazul celor cu drepturi desfiinţate de noua lege, pentru ca salariile să le fie menţinute la nivelul din 2009.

Proiectul de act normativ prevede însă că, în 2010, angajatorii nu mai pot acorda sporul pentru ore suplimentare, nici premii lunare sau salariu de merit. Asta, deşi Curtea Constituţională a motivat, în noiembrie, că "orele suplimentare trebuie să fie plătite în cursul anului 2010", fără niciun fel de derogare de la Codul Muncii.

Mocanu a explicat însă că "angajatorii vor fi obligaţi să-şi organizeze activitatea în aşa fel încât să compenseze munca suplimentară cu zile libere, prima variantă prevăzută de Codul Muncii, chiar şi în domeniile deficitare la capitolul personal, cum este Sănătatea", scrie evz.ro.

În plus, în ciuda compensaţiilor promise, sindicaliştii s-au declarat nemulţumiţi de pierderea unor sporuri, cum e şi cel de doctorat acordat în special cadrelor didactice, dar şi de faptul că suma de 705 lei va reprezenta venitul minim bugetar, adică salariu plus sporuri, şi nu salariul minim din sistemul bugetar, aşa cum anunţau iniţial oficialii Ministerului Muncii.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(P) Geamuri curate, fără pete și fără stres, în 5 pași simpli

astăzi, 11:52
34

Știi acel moment când soarele strălucește fermecător prin ferestre și scoate la iveală urmele inestetice ale degetelor, petele lăsate de picurii de ploaie sau urmele de la ultima sesiune ...

Incendiu în balconul unui apartament din Botoșani, proprietara a suferit un atac de panică! (Foto)

astăzi, 11:32
203

Deși era acasă, proprietara nu  și-a dat seama ca ard lucrurile din balcon. Un vecin a observat ca iese fum și a sunat la 112 după ajutor.La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detaș...

Părintele Vasile Gavrilă : „Mielul de Paşti nu face parte nici din rânduiala bisericească, nici din pregătirea duhovnicească de Paşti”

astăzi, 10:21
90

De Sfintele Pasti exista obiceiul sa se sacrifice miei. Pastile este o sarbatoare pe care o intalnim atat la evrei, cat si la crestini. Pentru evrei Pastile semnifica trecerea din robia egipteana la l...