Munca la negru, combatuta prin anonime plasate in cutii postale!

Munca la negru, combatuta prin anonime plasate in cutii postale!
Guvernul va începe combaterea muncii la negru prin amplasarea în Inspectoratele de muncă a unor cutii poştale în care "persoanele interesate" să depună informaţii fără să-şi decline identitatea. De asemenea, Guvernul intenţionează să oblige angajatorii să încheie contracte individuale şi să crească numărul de firme controlate.

Planul de acţiuni, citat de MEDIAFAX, a fost inclus în Strategia naţională privind reducerea incidenţei muncii nedeclarate pentru perioada 2010-2012, aprobată, recent, de Guvern.

Documentul relevă că Executivul va începe, în perioada imediat următoare, o serie de acţiuni pentru combaterea muncii fără forme legale, printre care folosirea în incinta Inspectoratelor de muncă a unor cutii poştale unde "persoanele interesate" pot furniza informaţii privind munca nedeclarată, fără însă să-şi decline identitatea, prin controale de fond şi tip "campanii" în sectoarele de activitate cu incidenţă mare în utilizarea muncii nedeclarate, precum şi prin controale încrucişate, pe baza unor protocoale de colaborare cu alte instituţii "de linie" şi "cu practici noi de control" şi controale interjudeţene.

Principalele căi de acţiune indicate în vederea combaterii cazurilor de muncă nedeclarată sunt remedierea efectului direct al practicării muncii nedeclarate, prin obligarea angajatorilor de a încheia în formă scrisă contracte individuale de muncă pentru persoanele identificate că prestează muncă nedeclarată, intensificarea controalelor la angajatorii la care au fost depistate astfel de cazuri, creşterea numărului inspectorilor de muncă, ce vor fi dotaţi "cu mijloacele necesare", dar şi al angajatorilor controlaţi.

În derularea acţiunilor de control, Inspecţia Muncii va fi ajutată de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, Autoritatea pentru Străini, Garda Financiară, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Oficiul Român pentru Imigrări, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Jandarmeria Română.

Pentru acest plan de acţiune de combatere a muncii la negru, Guvernul a pregătit un buget total de 1,4 milioane lei pentru intervalul 2010-2012.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Performanțe remarcabile pentru Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani la Olimpiada Națională Aria Curriculară Tehnologii (Foto)

astăzi, 14:15
15

În perioada 26-30 aprilie 2024, Slobozia a fost în centrul atenției printr-o competiție de excepție în cadrul Ariei Curriculare Tehnologii, găzduind Olimpiada Națională. Acest ...

ISU Botoșani, îndemn la respectarea regulilor de prevenire a incendiilor cu ocazia pregătirilor de Paște!

astăzi, 13:17
17

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, ISU Botoșani recomandă:- Nu lăsaţi mâncarea pe...

Expoziție-concurs dedicată Sărbătorilor Pascale la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 12:16
36

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” (Filiala Primăverii) Botoșani invită iubitorii de frumos să admire expoziția - concurs  „Lumină din lumină".Organizată d...