MS demareaza campania de vaccinare impotriva virusului AH1N1 - VEZI CUM TE POTI FERI DE IMBOLNAVIRE!

Ministerul Sanatatii a inceput (MS), joi, campania de vaccinare impotriva virusului AH1N1, livrand primele 250 de mii de doze de vaccin pandemic catre directiile de Sanatate Publica din zonele cu focare, potrivit unui comunicat de presa al ministerului.

Dozele de vaccin pandemic au fost produse la Institutul Cantacuzino.
Totodata, pana la inceputul saptamanii viitoare, vor fi livrate si celelalte 1.090.000 doze de vaccin catre restul judetelo, transportul urmand a se realiza cu sprijinul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI).

Intr-o prima faza, va fi vaccinat personalul din prima linie, respectiv cel medico-sanitar si cel care asigura securitatea nationala si locala, urmand ca, ulterior, sa fie imunizate si celelalte categorii la risc – elevi de liceu, studenti.

Vaccinul pandemic produs in tara a primit aprobarile de calitate, siguranta si eficacitate de la autoritatea competenta nationala – Agentia Nationala a Medicamentului. Vaccinul romanesc a fost testat conform standardelor internationale de fabricatie si, din punct de vedere al modului de producere, este similar cu cel impotriva gripei de sezon.

Reactiile adverse care pot aparea sunt asemanatoare cu cele date de vaccinul sezonier: roseata la locul intepaturii, usoare stari febrile si, in cazul persoanelor sensibile, alergii minore.

MS precizeaza faptul ca vaccinul impotriva virusului AH1N1 nu se va gasi in farmaciile cu circuit deschis, vaccinarea realizandu-se in cadru organizat, aceasta fiind o masura suplimentara de protectie pentru ca vaccinul sa ajunga intr-adevar la grupele tinta. In opinia MS, numai astfel se va putea limita, in realitate, numarul de imbolnaviri.

Conform recomandarilor OMS si CE, MS trebuie sa asigure vaccinarea profilactica pentru aproximativ 40% din populatia Romaniei, din care un procent 5% din personalul serviciilor publice esentiale si 35% din categoriile populationale cele mai expuse la riscul de imbolnavire, la dezvoltarea unor complicatii ale bolii.

Pana la finele anului viitor, producatorul roman al vaccinului pandemic estimeaza realizarea unui numar total de 10.000.000 doze, in valoare de aprox. 50.000.000 lei. Astfel, Romania are capacitatea de a respecta recomandarile OMS.

Ca si in cazul celorlalte campanii din calendarul de vaccinare al MS, si vaccinarea impotriva virusului pandemic este recomandata, dar nu obligatorie.
Orice persoana poate lua decizia de a refuza vaccinarea, dar trebuie sa fie constienta ca este singura modalitate de a se proteja pe sine si pe cei din jurul sau.

Cum ne ferim de imbolnavire?

- Ne spalam des cu apa si sapun
- Mai des ca oricand, in aceasta perioada trebuie sa ne spalam fata si nasul pentru scaderea incarcaturii microbiene
- Atunci cand stranutam, folosim batista de unica folosinta, iar daca nu avem, este de preferat sa stranutam pe maneca sau spre umar, pentru a evita raspandirea particulelor posibil infectante
- Evitam aglomeratiile, atunci cand nu este neaparat necesara prezenta noastra in aceste locuri
- Evitam, in aceste zile, gesturile familiare ( ex. imbratisari, strangerea mainilor etc)
- Evitam calatoriile in strainatate, daca acest lucru nu este strict necesar
- Folosim masti sau ne protejam cu batiste, in locurile aglomerate si expuse la risc

Ce facem cand ne imbolnavim?

- Orice persoana care dezvolta semne de infectii respiratorii- febra, secretii nazale apoase si alterarea starii generale- trebuie sa se autoizoleze la domiciliu si sa isi contacteze medicul de familie. Impreuna cu acesta isi va programa un consult dupa orele de program, pentru a evita astfel infectarea persoanelor care asteapta la usa doctorului.

- In cazul in care nu se pot stabili aceste consultatii, pacientul se va prezenta la camera de garda a unui spital de boli infectioase.
- Este total gresita automedicatia, fara prescriere de la medic si, in special, tratarea, acasa, cu antibiotice.

- Daca ne-am vaccinat impotriva virusului gripal sezonier, este recomandat sa ne vaccinam si impotriva celui pandemic si asta deoarece cele doua vaccinuri acopera tulpini diferite.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
88

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
404

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
144

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...