Motocicletele ar putea fi obligate sa aiba sistem ABS

Motocicletele ar putea fi obligate sa aiba sistem ABS
Comisia pentru piata interna din cadrul Parlamentului European a votat noi reguli pentru ameliorarea sigurantei si performantei ecologice a vehiculelor cu doua sau trei roti. Astfel, sistemul de anti-blocare a rotilor (ABS) ar putea deveni obligatoriu pentru vehiculele cu motor peste 50 cm cubi, potrivit unui comunicat de presa al Parlamentului European.
 
Comisia pentru piata interna precizeaza ca traficul in orasele europene ar putea fi mai ecologic si mai putin congestionat daca s-ar folosi mai multe vehicule pe doua roti. Oricum, avand in vedere ca motocicletele, scuterele si motoretele sunt responsabile pentru 16% din decesele rutiere care se produc in Europa, chiar daca numarul lor in trafic este mic, se impune mai multa siguranta in ceea ce priveste utilizarea acestora.

In acest context, Comisia sustine ca sistemele de anti-blocare a rotilor (ABS) pentru motociclete sa se aplice pentru toate vehiculele cu motor de peste 50 cm3. Aceasta regula este mai stricta fata de cea propusa de Comisia Europeana care prevedea ca sistemul ABS sa fie obliagatoriu doar pentru vehiculele cu motor de 125 cm3. ABS (sistemul de anti-blocare a rotilor) previne alunecarea in cazul unei franari bruste, cand blocarea rotilor ar putea duce la pierderea controlului directiei.

Conform sursei citate, propunerea Comisiei Europene de a permite folosirea sistemului CBS (sistem de franare combinata) in locul ABS-ului a fost respinsa. Totodata, CE a propus si echiparea motocicletelor cu sisteme de diagnosticare la nord (OBD) pentru a-i ajuta pe motociclisti si mecanici sa detecteze problemele vehiculului. Cu privire la acest aspect, raporturul Wim van de Camp, de la Grupul Partidului Popular European, a declarat ca: "Exista diferente intre sistemele de diagnosticare la bord de prima generatie (OBD I) si sistemele de diagnosticare mai sofisticate, care cer o tehnologie noua (OBD II). Prima generatie va fi obligatorie pentru toate motocicletele si scuterele, deoarece sistemul este simplu si usor de adaugat".

In ceea ce priveste introducerea OBD II, raportul a explicat ca inca se asteapta o evaluare din partea Comisiei Europene, iar in prezent exista obiectii din partea producatorilor deoarece OBD II implica multe schimbari tehnologice care sunt foarte scumpe. "Sistemul ar putea fi introdus dupa 2020", a adaugat acesta.

De asemenea, Wim van de Camp a mai precizat ca modificarea motocicletelor nu va fi mai dificila pentru ca majoritatea oamenilor modifica motocicletele mari, cu motoare de peste 125 cm3. El a subliniat ca vor fi neautorizate modificarile care afecteaza siguranta. In acelasi timp, autoritatile nationale vor fi responsabile cu verificarea modificarilor.

Potrivit noilor reguli, motocicletele vor trebui sa respecte si limite mai stricte in ceea ce priveste emisiile. Legat de intrarea in vigoare a acestor standarde raportul a spus ca: "In primul rand, trebuie sa luam o decizie privind obligativitatea Euro 3 pentru motorete, deoarece acestea polueaza foarte mult in momentul de fata. Acest standard va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016".  Eurodeputatul a conchis ca "Vom continua cu motocicletele mai grele, care au deja Euro 3. In 2016 vor avea Euro 4 sau Euro 5, iar dupa 2020 Euro 6."

Eurodeputatul nu exclude dificultati in ceea ce priveste impunerea ABS-ului la categoria 50-125 cm3. Cu toate acestea, el spera sa se ajunga la un acord in prima lectura.

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 18:04
87

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

astăzi, 17:52
92

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

astăzi, 17:14
33

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...