Monumentele istorice asteapta interventia Ministerului Culturii

Seful Directiei de Cultura Botosani spera ca anul acesta Ministerul Culturii sa aloce fonduri pentru restaurarea mai multor monumente instorice din judet, care au ajuns intr-o avansata stare de degradare. 

Danut Hutu spune ca deja a inceput demersurile necesare in vederea obtinerii unui sprijin financiar. Acesta a profitat de vizita la Botosani, cu ocazia Zilei Culturii Nationale, a secretarului de stat in Ministerul Culturii, Vasile Timis, caruia i-a prezentat o lista cu obiectivele care necesita interventii de urgenta, de la care a si primit asigurari ca o parte dintre monumente vor fi incluse, in vederea finantarii, in Planul National de Restaurare.

De altfel, proiectele si documentatia pentru restaurarea mai multor monumente istorice din judet au si fost trimise la Ministerul Culturii. Pe lista de investitii, prioritare anul acesta sunt lucrarile de reparatii si consolidare de la Biserica Sfantul Gheorghe, care de ani buni este inconjurata de schele.

"La Biserica Sfantul Gheorghe trebuie o interventie de urgenta pentru ca ploua prin acoperis. Lucrari de amploare la aceasta Biserica nu s-au facut din 1912 si acolo trebuie facuta o restaurare totala, incepand de la acoperis, reparatii interioare, exterioare, dar si o consolidare. Am trimis deja documentatia la Bucuresti, la Ministerul Culturii si va fi prinsa in Planul National de Restaurare. Speram sa obtinem anul acesta fonduri si pentru Bisericuta de la Ipotesti", a declarat Danut Hutu, directorul Directiei de Cultura Botosani.

Seful de la Cultura a spus ca pe lista figureaza si continuarea lucrarilor la Casa Sofian, dar si restaurarea unor cladiri, monumente istorice, in care in prezent isi desfasoara activitatea unele insitutii publice.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

În miezul nopţii, liniştea e spartă de sunetul telefonului!

astăzi, 07:14

În miezul nopţii, liniştea e spartă de sunetul telefonului. Bărbatul îi spune repede soţiei: – Răspunde tu. Dacă e pentru mine, nu sunt acasă. Femeia ridică receptorul ...

Calendar ortodox, 18 octombrie: Îi cinstim pe Sf. Ap. şi Evanghelist Luca; Sf. Mc. Marin cel Bătrân

astăzi, 07:00

Sfântul Luca, marele Apostol şi Evanghelist, era grec de neam şi s-a născut în Antiohia Siriei. De tânăr deprinsese medicina şi pictura, dar s-a dovedit şi un iscusit zugrav de...

„Trilogie autumnală”, expoziție de pictură și grafică pe simezele Colecției de Artă Botoșani!

Thursday, 17 October 2024

Lucrările etalate pe simeze au ca tematică principală peisajul, respectiv ilustrarea toamnei, în maniera în care anotimpul a fost perceput și redat cromatic, în tehnica preferat...