Mona Pivniceru: Reducerea reala pentru pensionari va fi de 30%

Mona Pivniceru: Reducerea reala pentru pensionari va fi de 30%
Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, Mona Pivniceru, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitiei, acuza Guvernul ca incearca sa opereze pentru pensionari o reducere reala de 30% din drepturile banesti, respectiv 15% consecinta a diminuarii valorii punctului de pensie si 15% prin dispozitii exprese ale ordonantei care isi propune diminuarea veniturilor provenite de la bugetul de stat.

Mona Pivniceru spune ca, desi prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat 12/2010 s-a stabilit valoarea punctului de pensie la 732,8 lei, prin ordonanta in discutie, incepand cu 1 iunie, adica acelasi an bugetar, valoarea punctului de pensie s-a diminuat la 622,9 lei ceea ce inseamna o reducere a cuantumului pensiei cu 15%, pe langa procentul de diminuare de 15% reglementat separat in ordonanta.

Judecatoarea atrage atentia ca o astfel de masura inseamna retroactivitatea legii, o dubla diminuare si "crearea unei insecuritati juridice a conditiei financiare a bugetarilor supuse discretionarului executiv".

De asemenea, presedintele AMR sustine ca nu toti bugetarii vor suporta efectele, deoarece veniturile unora dintre ei nu se vor diminua egal cu cele ale celorlalti salariati ai statului.

Mona Pivniceru mai atrage atentia asupra faptului ca, potrivit guvernantilor, justitia trebuie sa respinga actiunile tuturor celor care contesta diminuarile salariale pentru a nu fi acuzata ea de incapacitatea Romaniei de a plati pensiile si salariile.

Ea mentioneaza ca poate ca ar fi bine ca guvernul sa se gandeasca la acordarea magistratilor, pe timpul crizei, a dreptului la initiativa economica, drept care nu a exista in statutul lor, dandu-se astfel posibilitatea legala de a-si completa veniturile pe timp de criza, fara a afecta bugetul statului. (Ziare.com)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 18:04
291

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

astăzi, 17:52
207

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

astăzi, 17:14
52

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...