Momentul adevărului: Guvernul trebuie să explice FMI cum va umple găurile din bugetul pentru 2015

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional vine marţi la Bucureşti pentru a afla de la Executivul român cum se va încadra în 2015 într-un deficit bugetar drastic de mic, 1,4% din PIB, respectându-şi în acelaşi timp şi promisiunile electorale din 2014.

Premierul Victor Ponta şi ceilalţi oficiali de la Palatul Victoria, care până acum au vorbit în termeni evazivi despre bugetul de stat pe 2015, ajung începând de astăzi la momentul adevărului.   

Ei trebuie să-i convingă pe membrii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Comisiei Europene (CE), sosiţi la Bucureşti, că vor acoperi toate găurile bugetare generate de promisiunile şi de măsurile electorale, încadrându-se, în acelaşi timp, într-o ţintă de deficit extrem de ambiţioasă: 1,4% din PIB.

Pe ce cifre se bazează Guvernul

Având în vedere un Produs Intern Brut (PIB) estimat de Comisia Naţională de Prognoză la 709,7 miliarde de lei (160 de miliarde de euro) şi o pondere de 30-33% din PIB a veniturilor bugetare, Guvernul ar putea miza pe un buget de 235-240 de miliarde de lei. Ţinta de deficit bugetar, stabilită la 1,4% din PIB (aproximativ 9,8 miliarde de lei), ar permite astfel cheltuieli totale de până la 250 de miliarde de lei.   

Bani care ar trebui să acopere cheltuielile curente (salarii, administraţie, sănătate, educaţie, Armată etc.), dar mai ales minusurile generate prin reducerea CAS, reducerea "taxei pe stâlp", menţinerea accizei la nivelul din 2014, reducerea TVA la unele produse – măsuri şi facilităţi acordate sau doar promise de Guvern în anul electoral 2014.   

Tot la categoria "minusuri" se mai poate contabiliza şi faptul că unele venituri realizate în 2014 nu se vor mai realiza şi în 2015 pentru simplul motiv că ori au expirat unele taxe, ori nu se mai percep în anumite domenii în care s-au perceput în acest an. De exemplu, la sfârşitul acestui an expiră taxa de 0,5% pe extracţia de resurse şi taxa de 60% din câştigul din liberalizarea pieţei gazelor.

Citeste mai departe

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cristina Lăcătușu, candidata USR la Camera Deputaților, rezolvă prin lege problema Centrului Vechi: Amenzile neachitate se plătesc cu muncă în folosul comunității!

astăzi, 11:02

Candidata Uniunii Salvați România la Camera Deputaților va susține în Parlament un proiect de lege privind transformarea automată a amenzilor pentru tulburarea ordinii și liniștii pu...

După tragedia provocată de șoferul din Botoșani: Multă tristețe în Siret și localitățile din jur pentru tinerii Rudolf și Tudor și instructorul auto morți pe E 85!

astăzi, 10:51

Cazul celor trei suceveni morți în teribilul accident rutier de sâmbătă de pe E 85, de la Grănicești, a îndoliat orașul Siret și localitățile din jur,  unde foarte mult...

Încă o inițiativă legislativă a deputatului Alexandra Huțu a fost adoptată de Parlament și devine lege! (Video)

astăzi, 10:50

Este vorba despre inițiativa legislativă pentru instituirea zilei de 24 august ca Ziua Prizonierilor de Război Români pe care deputatul social-democrat Alexandra Huțu depus-o în Parlam...