Satul Strahotin, din comuna Dângeni, a devenit joi izvor necuprins de lacrimi, la înmormântarea preotului Constantin Sandu, cel care, la doar 32 de ani, a murit în urma unui cumplit accident de circulaţie. În anul 2012, tânărul preot a fost hirotonit la Soroca, în Republica Moldova, fiindu-i încredinţată parohia Rediu Mare, raionul Ocniţa.
Slujba de inmormantare a avut loc in curtea Bisericii Cuvioasa Parascheva din satul Strahotin. Timp de aproape trei ore a fost o liniste dureroasa pe ulitele satului, oamenii fiind alaturi de familia indoliata. La un moment dat a inceput sa ploua, iar satenii sosoteau intre ei: “Si cerul plange pentru disparitia prematura a preotului".
La finalul slujbei a rasarit soarele, iar reprezentantul Mitropoliei Basarabiei a tinut o predica emotionanta, vorbind despre preotul Constantin Sandu ca fiind un foc ce incalzea si lumina pamantul romanesc instrainat, din Republica Moldova.
“Am venit aici pentru a fi alaturi de fratele nostru, parintele Constantin, cel pe care l-am cunoscut fiecare dintre noi. Desigur, niciun cuvant, niciun gest al nostru nu va aduce mangaiere la pierderea pe care dumneavoastra o aveti si pe care si noi o avem, dar primiti dragostea si atentia noastra prin aceasta prezenta. Noi am pierdut un coleg, un frate slujitor, dar dumneavoastra ati pierdut un tata pentru un copilas mic, un sot iubitor, un fiu si un frate si nu se recupereaza aceasta pierdere, dar suntem slujitori ai lui Hristos si daca credem in Dumnezeu credem si in Inviere. Credem in sensul unei vieti pe pamant si pentru cealalta, pentru Imparatia lui Dumnezeu, iar moartea o primim ca o trecere, de aceea vine si Pastele si privit ca o trecere de la moarte la viata. Plangem noi aici, se plange si in Basarabia, peste Prut, pentru ca parintele a fost pastor acolo. Am venit sapte preoti din Basarabia si reprezentam si Mitropolia noastra, dar si pe credinciosii de acolo, pentru ca vedeti....ne desparte inca Prutul cu sarma ghimpata. Am venit din dragoste pentru parinte. Dumneavoastra l-ati cunoscut ca pe un copil in parohie, ca pe un coleg la seminar, noi l-am cunoscut ca pe un slujitor vrednic. El era un foc la noi, un foc care nu mistuia, ci un foc care incalzea si dadea lumina, pentru ca venit sa puna umarul la ceea ce inseamna biserica romaneasca in pamant romanesc instrainat. (...) . A fost numit intr-o parohie unde nu era biserica, dar era o mare dorinta de a construi si cred ca parintele s-ar fi bucurat mai mult daca mergeam la sfintirea acelei biserici incepute de Sfintia Sa. A fost preot potrivit la loc potrivit si la timp potrivit", a spus, in predica sa, reprezentantul Mitropoliei Basarabiei de la Chisinau. Inainte de a fi dus spre cimitir, trupul neinsufletit al preotului Constantin Sandu a fost purtat pe umeri de colegii sai, in jurul bisericii.
Fostul invatator al preotului: "Un copil sârguincios...plin de energie"
Impresionant portretul pe care i-l făcea, acum ceva vreme, fostul său învăţător din Dângeni, Iuliu Laurian Popovici:
Mi-am amintit de copilul sârguincios, foarte talentat la limba română, muzică şi desen artistic, plin de energie, care se transforma rareori în câte-o şotie, urmată de pedeapsă, pentru ca, mai apoi, să păşim împreună în Raiul cunoaşterii, reprezentat de şcoală.
Fostul său dascăl dă mărturie despre frumuseţea umană, sufletească, a celui care a fost preot Constantin Sandu, “micul Costel, cum îl alintau sătenii din Strahotin. Frumuseţe sufletească moştenită de la o mamă foarte credincioasă, “de o cinste şi cuminţenie desăvârşite.
Micul Costel a petrecut mult timp alături de preotul satului, părintele Ioan Canciuc. Acesta, atunci când a rămas fără dascăl, nu a ezitat să îl ia drept cântăreţ pe cel ce avea să devină mai târziu vrednic de a fi preot.
Constantin Sandu a decis să urmeze această cale după cei cinci ani în care a slujit, prin vocea sa, în bicericile satelor Strahotin şi Dângeni. A urmat Seminarul Teologic din Caransebeş, perioadă în care a slujit şi ca dascăl la Mănăstirea Călugăra. La scurt timp a revenit în Moldova, la Mănăstirea Bucium, aproape de Iaşi. Tot acum începe studiile la Facultatea de Teologie.
În septembrie 2012 a fost făcut diacon la Paraclisul Mitropolitan din Chişinău şi în octombrie a fost hirotonit preot la Biserica Cuvioasa Parascheva din Soroca. Apoi a devenit preotul satului Rediul Mare din raionul Ocniţa, localitate unde s-a şi mutat cu tânăra sa preoteasă, Loredana, cea care i-a daruit si un baietel.
Planurile lui Dumnezeu au fost, însă, altele pentru tânărul şi vrednicul preot. Un cumplit accident petrecut duminică, 29 martie 2015, a pus capăt vieţii pământeşti a pr. Constantin Sandu. De astăzi, el va sluji în marele sobor din Ceruri!
Dumnezeu sa il odihneasca in pace!
VIDEO:
GALERIE FOTO: