MOLDOVA VOTEAZA - Serviciile secrete pregatesc fuga lui Voronin, in cazul unui esec al comunistilor! - VIDEO

MOLDOVA VOTEAZA - Serviciile secrete pregatesc fuga lui Voronin, in cazul unui esec al comunistilor! - VIDEO

Serviciul de Informaţii Externe (SVR) al Rusiei a transmis în data de 23 iulie regimului separatist pro rus de la Tiraspol obligaţia de a organiza trecerea "în deplina siguranţă" pe teritoriul transnistrean a lui Vladimir Voronin şi a celor 18 demnitari ai regimului de la Chişinau. Aceste măsuri vor fi luate în cazul în care regimul comunist nu se va putea menţine la putere după 29 iulie, iar fuga pe cale aeriană ar fi compromisă, transmite Jurnal.md, citand surse de la Tiraspol.

Astfel, autorităţile transnistrene, împreună cu agenţi operativi ruşi trebuie să fie gata de a interveni inclusiv în afara teritoriului transnistrean pentru a-i crea un culoar de trecere sigur dictatorului comunist şi familiei acestuia, precum şi celorlalţi demnitari de la Chişinau.

Cetatenii Republicii Molodva voteaza miercuri in cadrul unor alegeri anticipate destinate sa scoata tara din criza politica generata de scrutinul contestat precedent, in timp ce Romania tine pumnii Opozitiei, scrie AFP intr-o suita de cinci materiale consacrate acestui eveniment.

Presedintele comunist Vladimir Voronin a fost nevoit sa dizolve Parlamentul proaspat ales in iunie, in lipsa unui acord intre partidul sau si opozitie in legislativ pentru a-i desemna succesorul la sefia statului, reaminteste agentia franceza in materialul care deschide dosarul consacrat alegerilor din Republica Moldova.

Cei circa 2,5 milioane de alegatori moldoveni din aceasta fosta republica sovietica vorbitoare de limba romana au de ales intre opt partide. In afara de Partidul Comunistilor (PCRM), patru partide de opozitie au sanse sa treaca de pragul electoral de 5% si sa intre in Parlament.

Potrivit analistilor si sondajelor, comunistii vor avea cele mai multe voturi, dar nu destule pentru a desemna singuri presedintele tarii, functie din care Voronin trebuie sa se retraga dupa doua mandate, intre 2001 si 2009.

Dupa o campanie foarte activa si numeroase dezbateri televizate, cele trei partide de opozitie resping insa in continuare orice dialog cu comunistii sau cu partidul lui Lupu.

Totusi, un compromis politic pare necesar in aceasta tara, considerata cea mai saraca din Europa si care se confrunta cu efectele crizei economice mondiale.

Nici miza diplomatica a scrutinului nu este mai mica. Desi toate partidele se declara in favoarea integrarii europene, comunistii au optat pentru o linie prorusa tot mai pronuntata.

Mai mult, Chisinaul acuza Romania, membra UE si calea de intrare in Europa pentru numerosi moldoveni, ca a fost implicata in proteste, ceea ce a antrenat relatii glaciale intre cele doua tari cu limba si istorie comune. Presedintele roman Traian Basescu a turnat gaz pe foc, exprimandu-si speranta ca "opozitia actualului guvern va obtine un rezultat mai bun dupa 29 iulie".

Fara a vorbi deschis despre victoria Opozitiei, la inceputul lunii iulie, presedintele roman Traian Basescu isi exprimase speranta ca opozantii regimului actual vor obtine un rezultat mai bun, ceea ce ar permite relatiilor dintre cele doua tari "sa revina la normal".

Replica autoritatilor moldovene nu a intarziat, Chisinaul cerand tarii vecine sa "puna capat practicilor de ingerinta in afacerile interne ale Republicii Moldova".

Desi prudenta este cuvantul de ordine la Bucuresti, interesul Romaniei pentru acest scrutin este totusi ridicat, configuratia noului Parlament care va desemna viitorul sef al statului, urmand sa determine cursul relatiilor bilaterale intr-o perioada cruciala, considera analistii.

Totusi, desi multi nationalisti considera inca Moldova pamant romanesc si viseaza la o reuniunificare cu fratii de dincolo de Prut, Romania se apara de orice ambitii teritoriale si da asigurari ca ambitia sa este de a vedea tara vecina in UE.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Contractul pentru Lotul I și III ale Drumului Strategic au fost semnate

astăzi, 17:48
31

Una dintre cele mai importante și așteptate investiții din județul Botoșani a intrat în linie dreaptă.Consiliul Județean, în prezența reprezentanților dirigintelui de șantie...

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani anunță implementarea proiectului ”Together for a better educational integration of children with special educational need”

astăzi, 17:09
32

COMUNICAT DE PRESĂ: Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, în calitate de Beneficiar/Aplicant/Lider de parteneriat, anunță implementarea proiectului ”Together for a b...

(A) ICE IT Solutions angajează

astăzi, 13:44
179

Echipa ICE IT Solutions este o echipa dinamică și în plină dezvoltare și are nevoie de oameni capabili, așa cum sperăm să fii și tu!Ice Computers are o experință de peste 20 ani &i...