Modificarile salariale agita din nou spiritele. "Daca nu intelege, Guvernul va trebui dat jos"

Modificarile salariale agita din nou spiritele. "Daca nu intelege, Guvernul va trebui dat jos"
Propunerea Guvernului privind cresterile salariale in sectorul bugetar sunt de neacceptat si de neinteles, in conditiile in care peste tot se spune ca economia merge, iar cei care avanseaza astfel de propuneri nu s-au gandit deloc la inechitatile care apar, a declarat, duminica seara, pentru News.ro, presedintele CNSLR Fratia, Leonard Barascu, avertizand ca vor incepe miscari sindicale.

"O astfel de propunere este extrem de deranjanta. Nu stiu cum isi permit dupa ce Ponta zicea ca da 25 la suta. Cum vii acum si dai 25 de lei pe an? Nu se poate asa ceva. Peste tot spunem ca merge economia, dar banii nu merg la cei care ar trebui", a declarat liderul sindical.

Presedintele CNSLR Fratia reclama si faptul ca pentru un subiect atat de important nu a fost convocat Consiliul Sindical Tripartit, precizand ca sindicalistii au fost convocati doar la cateva discutii privind salariul minim.

"Cand refuzi trei propuneri de bun simt privind Legea salarizarii si vii acum sa spui ca nu sunt bani, este evident ca lumea va pleca si va iesi in strada, pentru ca nu se poate asa ceva. (...) Ce se intampla de la 1 mai cand o femeie de serviciu va lua cat un medic? Nu s-au gandit deloc la faptul ca inechitatile trebuie rezolvate. Cand si cum vor face asta?", a spus Barascu, adaugand ca in contextul acestei propuneri este posibil ca Guvernul sa nu mai aplice nici Hotararea privind majorarea la 1.250 de lei de la 1 mai a salariului minim.

El a mai afirmat ca propunerea Guvernului ar fi avantajoasa pentru mediul privat, dar ar fi un dezastru pentru sectorul public.

"Mai au cinci luni de guvernare si ne fac program pana in 2020?", a concluzionat liderul sindical.

Si presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin (foto), a declarat, duminica seara, pentru News.ro, ca varianta avansata de Guvern privind cresterile salariale este de fapt "un test" si considera ca membrii Guvernului "nu sunt in stare, nu au curaj, unii nici nu pot, si atunci se joaca de-a salarizarea in sistemul bugetar".

Liderul sindical crede ca ceea ce face Guvernul "sunt teste" si ca, in realitate, membrii Executivului sunt incapabili sa regandeasca si sa proiecteze o reforma a sistemului public din Romania.

Cartel Alfa: Propunerile Guvernului sunt de neacceptat

Propunerile Guvernului privind salarizarea sunt distructive si de neacceptat pentru piata muncii, a declarat, duminica seara, pentru News.ro, si presedintele Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, precizand ca, daca aceasta varianta va fi mentinuta, Guvernul va trebui dat jos.

Liderul Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa" considera ca propunerea Guvernului de majorare a salariilor bugetarilor, in medie, cu 20 la suta, dar cu mentinerea salariului minim la un nivel foarte scazut, de 1.350 de lei pana in 2020, este "o prostie" si nu va fi acceptata de partea sindicala.

Bogdan Hossu sustine ca astfel de masuri ar fi distructive pentru piata muncii, iar daca Guvernul nu va intelege acest lucru, va trebui dat jos.

Guvernul a propus sindicatelor o formula de majorare a salariilor bugetarilor in medie cu 19%, dar cu o conditie: limitarea drastica a ritmului de crestere a salariului minim brut, cu transe anuale de cate 25 de lei, astfel incat acesta sa ajunga la 1.350 lei doar in 2020, au declarat pentru Profit.ro surse guvernamentale.

Diferentiat pe sectoare de activitate, cresterea salariala este cuprinsa intre 1% si 42%.

Incepand cu 1 mai anul acesta, salariul minim va urca la 1.250 de lei, in baza unei hotarari deja aprobate de Guvern.

Cresterile salariale in medie de 19% vizeaza 1,2 milioane de bugetari, iar majorarea salariului minim are efect asupra a 5 milioane de angajati din economie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Blue Guardians”, amplu exercițiu de pregătire tactică organizat de polițiștii botoșăneni!

astăzi, 12:51
14

În perioada 20-24 mai 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani va fi gazda unui amplu exercițiu de antrenament integrat al structurilor de intervenție și acțiuni speciale ale unit...

Lucian Trufin: „Obiectivul meu este ca pacienții din spitalele aflate în cordoonarea Consiliului Județean Botoșani să fie tratați la fel ca în spitalele private”

astăzi, 12:04
18

Candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani, Lucian Trufin, a inclus în oferta sa electorală un program dedicat modului în care sunt tratați pacienț...

Gest de omenie făcut de doi polițiști pentru o bătrână din județ! (Foto)

astăzi, 11:35
211

O bătrână de 80 de ani din județul Botoșani a apelat 112 în cursul zilei de sâmbătă, 18 mai 2024, pentru a sesiza că nu mai știe nimic de fiul său și că nu l-a mai văzut ...