MODERN CALOR: Plata cheltuielilor aferente spaţiilor comune este o obligaţie nu doar în România, ci şi în UE!

Societatea comercială Modern Calor informează populaţia municipiului Botoşani că plata cheltuielilor aferente spaţiilor comune este o obligaţie nu doar în România, ci şi în Uniunea Europeană.

Legislaţia europeană, la care s-a aliniat şi legislaţia românească, prevede repartizarea cheltuielilor din condominiu către toţi locatarii unui imobil, ceea ce conduce la obligaţia facturării energiei termice consumate în condominiu şi către posesorii de centrale termice pe gaz sau electrice.

În Romania, cota calculată pentru consumul comun se situează mult sub nivelul stabilit prin lege în alte ţări europene. În medie, în ţările UE se aplică un procent de consum comun cuprins între 25% şi 50%, în condiţiile în care majoritatea condominiilor sunt izolate termic. Exemple: Germania 30-50%; Franţa 25-50%; Austria 25-45%; Elveţia 30-50%; Cehia 40-50%. În prezent în municipiu se practică aplicarea unor cheltuieli pentru consumurile comune cuprinse în medie între 2 şi 15 lei/apartament.

Subliniem faptul că aceste sume nu se adaugă la cantităţile înregistrate pe gigacalorimetrele aflate la scările de bloc, deci nu se constituie ca şi profit la societatea furnizoare.

De altfel, studiile tehnice demonstrează încălzirea directă şi indirectă a spaţiilor comune din fiecare bloc de la componentele sistemului centralizat de energie termică.

Argumentul cel mai convingător că procentul menţionat mai sus este unul real constă în faptul că într-un apartament în care caloriferele au fost debranşate temperatura interioară se menţine în timpul iernii între 15 şi 17 grade Celsius, prin transferul căldurii de la conductele verticale ce trec prin apartamentul respectiv şi prin transferul căldurii de la apartamentele invecinate.
Pentru scăderea acestor cheltuieli se impune refacerea izolaţiilor termice la conductele din subsolurile blocurilor de locuinţe şi montarea de repartitoare martor pentru determinarea riguroasă a nivelului cheltuielilor comune.


Comunicat MODERN CALOR

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
457

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
148

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
420

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...