MIT si ADEVAR despre CANCER

MIT si ADEVAR despre CANCER
Conceptiile gresite despre cauzele aparitiei cancerului au generat griji inutile legate de starea generala de sanatate. De exemplu, circula informatia potrivit careia plasticul si deodorantele sunt doua dintre cauzele ascunse care duc la aparitia cancerului. Dincolo de a fi total eronate, aceste mituri provoaca panica in randul oamenilor, fapt care intr-adevar le poate afecta sanatatatea.

Cancerul este o boala care are ca mecanism o proliferare celulara anarhica, necontrolata si neintrerupta. Potrivit studiilor, in Europa si in America de Nord, predominant apar cancerul de plaman, cancerul colorectal si cancerul mamar. In Africa apar frecvent cancerul hepatic, din cauza zonelor endemice pentru hepatita B, si cancerul de col uterin.

Aflati care sunt cele mai frecvente mituri despre cauzele cancerului si scapati de orice nedumerire!


Mit: Antiperspirantele si deodorantele conduc la aparitia cancerului mamar.

Adevar: Nu exista studii care sa ateste legatura dintre antiperspirante/deodorante si cancerul la san. Au existat rapoarte potrivit carora aceste produse contin compusii de aluminiu si parabeni, care pot fi absorbiti prin piele si care pot cauza alergii sau iritatii, dar nu cancer.

Deci, nu exista studii din rezultatele carora sa reiasa ca aceste produse duc la cancerul mamar, si nici dovezi stiintifice care sa ateste acest fapt. Daca teama tot nu a disparut va recomandam sa utilizati produse cosmetice bio deoarece acestea nu contin parabeni, conservanti sau alte substante chimice.


Mit: Recipientele din plastic introduse in cuptorul cu microunde determina aparitia cancerului.

Adevar: Vasele din plastic nu se introduc in cuptorul cu microunde deoarece se pot topi si, astfel, substantele chimice pot patrunde in produsele alimentare! Mare atentie la vasele pe care le introduceti in cuptorul cu microunde. Verificati daca pe eticheta este mentionat faptul ca introducerea in cuptorul cu microunde se poate realiza in conditii de siguranta.


Mit: Persoanele diagnosticate cu cancer nu trebuie sa consume zahar deoarece acesta determina evolutia rapida a bolii.

Adevar: Zaharul nu conduce la evolutia rapida a cancerului. Toate celulele, inclusiv celulele cancerigene, depind de nivelul de zahar din sange (glucoza) deoarece acesta le furnizeaza energia necesara dezvoltarii. Deci, indiferent de consumul de zahar boala nici nu va fi stopata, si nici nu isi va grabi evolutia.

Se poate ca acest mit sa fi luat nastere din cauza neintelegerii tomografiei cu emisie de pozitroni, care foloseste o cantitate mica de trasor radioactiv - o substanta asemanatoare cu glucoza. Toate tesuturile organismului uman absorb o parte din acest trasor, dar tesuturile care folosesc mai multe energie, inclusiv celulele cancerigene, absorb o cantitate mai mare. Din aceasta cauza, oamenii au ajuns la concluzia ca celulele canceroase se dezvolta mai repede in urma consumul de zahar!


Mit: Oamenii buni nu se imbolnavesc de cancer.

Adevar: In antichitate boala era perceputa ca o pedeapsa pentru gandurile si actiunile gresite, era un fel de a plati pentru pacatele comise. Si in prezent mai exista culturi care sustin acest punct de vedere. Daca acest lucru ar fi adevarat, cum puteti explica faptul ca nou-nascutii sufera de cancer? Nu exista nicio dovada care sa ateste ca o persoana se imbolnaveste de cancer pentru ca merita acest lucru.


Mit: Cancerul este contagios.


Adevar: Nu este necesar sa evitati o persoana doar pentru ca sufera de cancer... nu va imbolnaviti, este chiar indicat sa socializati cu o astfel de persoana, sa o atingeti sau sa va petreceti timpul in compania ei. De fapt, sprijinul dvs. este cel mai important lucru pe care il puteti oferi acestor oameni aflati in suferinta.

Nicio forma de cancer nu este contagioasa. Intr-adevar exista cateva virusuri contagioase, HPV si hepatita C, care pot cauza aparitia cancerului. Virusul Papiloma uman (HPV = Human Papilloma Virus) este principalul factor de risc pentru cancerul cervical, iar virusul hepatitei c conduce la aparitia cancerului hepatic. Ambele virusuri se transmit prin contact sexual neprotejat, desi hepatita C adesea este transmisa prin contactul sanguin, cum ar fi schimbul de ace si transfuzii.

Virusuri care conduc la aparitia cancerului:
- Virusul Papiloma uman (HPV = Human Papilloma Virus) - o boala cu transmitere sexuala, care poate conduce la declansarea cancerului cervical si a altor tipuri de cancer.
- Hepatica C - un virus transmis prin contact sexual sau prin utilizarea intravenoasa a unui ac infectat, care poate declansa cancer hepatic.


Mit: Vopseaua de par cauzeaza cancer cerebral.

Adevar: Au existat numeroase speculatii legate de relatia dintre cancer si vopseaua de par. Cu toate ca sunt persoane care cred ca prin vopsirea parului apar: cancerul de vezica urinara, cancerul mamar, nu exista niciun studiu care sa ateste acest fapt. Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul Asociatiei Medicale din SUA, produsele cosmetice pentru vopsirea pasului cu cresc riscul aparitiei cancerului.


Mit: Telefoanele mobile conduc la aparitia cancerului.

Adevar: Contrar credintei populare, telefoanele mobile nu sunt considerate ca fiind cauzatoare de cancer. Nu exista niciun studiu care sa ateste ca utilizarea frecventa a telefoanelor mobile conduc la aparitia cancerului.


Mit: Cancerul este o afectiune ereditara.

Adevar: Este perfect adevarat ca anumite tipuri de cancer sunt genetice, dar aceasta nu inseamna ca o persoana, care provine dintr-o familie cu multiple decese din cauza cancerului, sa sufere si ea de aceasta maladie.

Cancerele, precum cancerul mamar, cancerul ovarian, cancerul colorectal sunt cateva dintre tipurile de cancer care pot fi trasmise genetic. In cazul in care unul dintre parinti sufera de cancer, copilul va mosteni gena, dar acest fapt nu garanteaza declansarea bolii.


Mit: Cancerul conduce la pierderea definitiva a parului.

Adevar: Nu cancerul determina aparitia alopeciei, aceasta este o consecinta a tratamentelor pentru cancer: chimioterapie sau radioterapie. La fel de adevarat este faptul ca nu toti bolnavii de cancer care urmeaza un asemenea tratament vor suferi de alopecie.


Mit: Cancerul mamar apare exclusiv la femei.

Adevar: Este fals! Este poate cel mai mare neadevar mentionat pana acum. Chiar daca, cancerul mamar in randul barbatilor nu este o afectiune frecvent diagnosticata, acest lucru nu inseamna ca barbatii nu pot suferi de aceasta boala. Se estimeaza ca, in fiecare an, in SUA aproximativ 1500 barbati dezvolta carcinom (cancer) al glandei mamare, iar 500 dintre acestia decedeaza din cauza bolii. Varsta medie de diagnostic este 65 de ani, dar aceasta maladie se poate instala si la barbatii mai tineri.


Mit: Gandirea pozitiva ajuta la vindecarea cancerului.

Adevar: Mentinerea unei perspective pozitive in timpul tratamentului pentru cancer este esentiala, insa trebuie mentionat ca acest lucru nu ajuta la vindecarea cancerului. Optimismul imbunatateste calitatea vietii in timpul tratamentului, insa, nu exista dovezi stiintifice precum ca atitudinea pozitiva vindeca aceasta maladie.

 

sfatulmedicului.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Copii opăriți cu ciorbă în a doua zi de Paști, unul dintre ei transferat la Iași cu arsuri pe corp!

astăzi, 07:15
30

Momente cumplite pentru o familie din Botoşani, în a doua zi de Paşti. Doi fraţi, de 2 şi 3 ani, s-au opărit cu ciorbă clocotită. Unul dintre copii a fost trimis de urgenţă la Iaşi....

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan Teologul; Sfântul Cuvios Arsenie cel Mare (Harţi)

astăzi, 07:00
11

Trecerea la Domnul a Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan se prăznuieşte în fiecare an la 26 septembrie, zi în care s-a arătat pe larg şi viaţa sa deosebită. Astăzi, cinstim...

Poliția din Botoșani în alertă: O fată de 14 ani a dispărut de acasă, sunați la 112 dacă știți ceva despre ea!

Marţi, 7 Mai 2024
252

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore de 14 ani, din comuna satul Sârbi, comuna Vlăsinești, care marți, în jurul orei 16:00, a părăsit domic...