Misterele Centrului Vechi, dezvaluite dupa sute de ani

Misterele Centrului Vechi, dezvaluite dupa sute de ani

Centrul Vechi, Botosani
www.stiri.botosani.ro

Sunt beciuri spatioase, lucrate din caramida, de buna calitate. Au o adancime de pana la 4-4,5 metri fata de nivelul de calcare contemporan, spune arheologul Florin Hau.

Centrul Vechi pare sa fie, in ultima suta de ani, cea mai misterioasa zona a Botosanilor, povestile despre beciurile ascunse si despre incendiul mistuitor din 1887 starnind controverse care au devenit aproape legende.

La peste 120 de ani de la incendiu, in urma caruia a ars si casa in care se nastea, in 1850, Mihai Eminescu, arheologii par sa gaseasca primele indicii materiale care sa conduca spre lamurirea a ceea ce s-a petrecut in 1887.

Specialistii asteapta de la Comisia Nationala a Monumentelor Istorice, filiala Iasi, raportul cu privire la ultima cladire, dintr-un sir de cinci, din Centrul Vechi, primele patru fiind deja demolate. Potrivit celor declarate de responsabilul stiintific de santier, arheologul de la Complexul Muzeal Bucovina, Florin Hau, au fost propuse doua solutii.

Una dintre solutii ar fi ca imobilul sa fie demolat si reconstruit asa cum a fost, ceea ce l-ar descalifica din titulatura de monument istoric. Alta solutie care ar putea fi pusa in practica este de a se pastra fatada originala si sa se construiasca un corp nou de cladire, solid, consolidat, precizeaza arheologul Florin Hau.

Prima varianta ar fi mai ieftina, dar se pierde din calitatea monumentului istoric. A doua solutie, cea a pastrarii fatadei originale si consolidarii, este de cam de 3-4 ori mai scumpa si ramane de vazut daca finantatorul o accepta. Comisia Nationala a Monumentelor se va pronunta in cursul saptamanii viitoare. Imobilul in cauza dateaza de prin anii 1890, la fel ca si celelalte patru care au fost demolate. Arheologii au gasit o retea de beciuri, in sectorul volumetric subteran al cladirilor.

Sunt beciuri spatioase, lucrate din caramida, de buna calitate. Au o adancime de pana la 4-4,5 metri fata de nivelul de calcare contemporan. Prezinta particularitati structurale mai putin cunoscute azi. Anume, tipul de fundatie cu zidire in arc. Din punct de vedere patrimonial, cladirile astea nu au fost prinse pe lista si nici nu prezinta interes. Insa noi, odata cu cercetarea arheologica, culegem date planimetrice, stratigrafice si deducem coordonatele volumetrice in plan, a mai adaugat Florin Hau, specificand ca cercetarile au scos la iveala urme vizibile ale devastatorului incendiu ce a cuprins in anul 1887 Centrul Vechi al municipiului Botosani.

Beciurile din Centrul Vechi dateaza de cateva sute de ani, dupa cum spun specialistii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
263

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
445

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
135

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...