Ministrul Muncii, despre OBLIGAŢIA taţilor de a-şi lua concediu de MATERNITATE: "E o tâmpenie"

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a spus că faptul că părinţii de sex masculin sunt nevoiţi să îşi ia concediu de creştere a copilului de cel puţin o lună este "o tâmpenie fără seamăn".  

Obligativitatea intrării în concediu de "maternitate" pentru bărbaţi este în vigoare încă de anul trecut, însă plângerile proaspetelor mame abia acum au început să curgă.  

Puţin cunoscută, prevederea legislativă din actele normative care au completat Ordonanţa 148/2005, privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, a fost impusă de o directivă europeană.  

"Anul trecut, am fost obligaţi să transpunem o directivă europeană în legislaţia noastră. Este vorba despre impunerea pentru bărbaţi de a intra pentru o lună în concediu de creştere a copilului. Este o tâmpenie fără seamăn. Fiecare familie ar trebui să aibă dreptul de a decide cine intră în concediu, nu poţi să-i obligi să ia astfel de hotărâri", a declarat pentru ziarulring.ro Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice.  

Această obligatie provine dintr-o directiva europeana care prevede ca tatal sa stea mai mult timp alaturi de nou-nascut si sa se implice in cresterea si educarea lui. Astfel, daca mama copilului opteaza pentru un concediu de 2 ani, in realitate va sta acasa 1 an si 11 luni, iar o luna din concediul de crestere a copilului va fi luata de tatal copilului sau se va pierde, scrie copilul.ro.  

Ce spune legea?  

"Art. 11 Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:  

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;  

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia."  

Cuantumul indemnizatiei in respectiva luna de concediu se va calcula in funcţie de venitul tatalui, fiind in valoare de 75% din media veniturilor realizate de tata in ultimele 12 luni. Indemnizatia de crestere a copilului nu poate depasi 3.400 de lei. Respectiva luna de concediu poate fi luata in orice moment in perioada de 2 ani, respectiv de 1 an a concediului.  

Mama va merge la serviciu şi nu va primi indemnizatia de crestere a copilului.  

In perioada de o luna cat tatal sta acasa, mama va merge la serviciu si nu va primi indemnizatia de crestere a copilului. Daca tatal nu isi ia concediu de crestere a copilului, mama se va intoarce mai devreme cu o luna la serviciu. Sau mama nu va mai primi indemnizatia timp de o luna.    

REALITATEA.NET

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cornișa sărbătorește 1 decembrie pe gheață cu patinaj, curling și hochei!

astăzi, 15:40

Pe 1 Decembrie, începând cu ora 10:00, la Cornișa Aqua Park se sărbătorește Ziua Națională a României cu un spectacol deosebit. Va avea loc un eveniment plin de enegie, eleg...

PNL Botoșani: Votează Reformele lui Bolojan – Votează PNL! O șansă pentru un stat modern, eficient și european!

astăzi, 15:20

România are nevoie de un restart. În fața provocărilor economice, sociale și administrative, țara noastră are o șansă unică: reformele propuse de Ilie Bolojan și adoptate de PNL. ...

”Între revoluții”: O nouă premieră de gală la Botoșani, intrarea GRATUITĂ! (Foto, Video)

astăzi, 14:30

Lavinia Braniște este autoarea romanelor ”Mă găsești când vrei” (Polirom, 2021), ”Sonia ridică mâna” (2019) și ”Interior zero” (2016), acesta din ...