Ministrul Mediului, cercetat de DNA pentru trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere

Ministrul Mediului, cercetat de DNA pentru trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere
DNA a cerut procurorului general să solicite Parlamentului declanşarea procedurilor pentru obţinerea cererii de urmărire penală faţă de ministrul Mediului Borbely Laszlo, pentru infracţiunile de trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere, în formă continuată.

"Direcţia Naţională Anticorupţie a sesizat Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a solicita Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru obţinerea cererii necesare urmării penale faţă de Borbely Laszlo, deputat în Parlamentul României şi ministru al Mediului şi Pădurilor, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi infracţiunea de fals în declaraţiile de avere, în formă continuată", se arată într-un comunicat de presă de miercuri al DNA.

În iulie 2011, numele ministrului Mediului, Laszlo Borbely, a apărut într-un dosar de trafic de influenţă instrumentat de DNA Oradea. Ministrul nu a fost pus formal sub acuzare, ci doar consilierul acestuia personal şi beneficiarul unor contracte de sute de milioane de lei cu Apele Române.

Procurorii anticorupţie au pus sub acuzare două persoane pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la cumpărare de infleunţă. Este vorba despre ginerele unui deputat PSD Satu Mare - Ioan Ciocan, care ar fi apelat la consilierul personal al ministrului Mediului ca să obţină influenţa acestuia din urmă.

Conform unui răspuns oficial al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, persoana care face obiectul acestei anchete este chiar Laszlo Borbely, căruia firma unui om de afaceri maramureşean i-ar fi amenajat un apartament - lucrări evaluate la 20.000 de euro, făcute pe cheltuiala firmei.

În schimbul acestui beneficiu, Laszlo Borbely ar fi trebuit, spun cei de la DNA, să intervină la Direcţia Apele Române (instituţie aflată sub coordonarea ministrului mediului) astfel încât firma lui Ioan Ciocan să primească şi alte contracte, dar să aibă şi prioritate la plăţile lucrărilor deja încheiate. Conform site-urilor de profil, firma lui Ioan Ciocan din Satu Mare ar fi câştigat din 2007 şi până acum 48 de lucrări cu statul, de la reabilitarea falezelor din Tuzla şi Eforie, până la amenajarea unor albii de rău contra indundaţiilor. Legea răspunderii ministeriale nu permite anchetarea unui ministru care este şi parlamentar decât după un aviz al Camerei din care face parte.

Mediafax
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Fată de 14 ani, din Botoșani, căutată de Poliție. Are păr roșcat și poartă o geacă neagră!

astăzi, 13:43
47

Claudia a părăsit domiciliul joi, 9 mai 2024, în jurul orei 14:00, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.Guriuc Claudia Elena are 1,60 m î...

(A) Primăria și Consiliul Local al comunei Mihai Eminescu anunță cea de-a XV – a ediție a Festivalului Floare Albastră

astăzi, 13:24
56

Primăria și Consiliul Local al comunei Mihai Eminescu organizează în zilele de 25 și 26 mai 2024 cea de-a XV – a ediție a Festivalului Floare Albastră.Evenimentul se organizează d...

La mulți ani, Loredana Toma! Sportiva de AUR din Botoșani care va lupta la JO de la Paris (Foto)

astăzi, 13:14
24

Născută pe 10 mai 1995, în Ibănești, județul Botoșani, Loredana Toma are în palmares patru titluri europene și două mondiale la haltere și este una dintre piesele de bază ale lot...