Ministrul Marcel Vela vrea comasarea Poliției cu Jandarmeria. În mediul urban, Jandarmeria urmează a fi desființată

Reforma de proporții a MAI include și desființarea Jandarmeriei în mediul urban. Documente oficiale date publicității de Adevărul arată că Marcel Vela vrea să restructureze radical Jandarmeria și Poliția.   

Procesul de reforma, caracterizat într-un draft ca fiind „examenul de capacitate al Românei”, va merge, conform documentului prezentat de Adevărul, pe două linii principale.

În primul rând se are în vedere „comasarea efectivelor Poliției cu cele ale Jandarmeriei, pentru a crea o structură unică de poliție, compactă și eficientă după modelul reformelor realizate de țările mai sus-menționate (Austria, Belgia, Luxemburg și Grecia-n.red.), reforme care au avut că principal beneficiar cetățeanul, care trebuie să primească un serviciu polițienesc la standarde mai înalte. (…) Acest concept polițienesc unic este prezent în 19 state ale Uniunii Europene și cu mici diferențe în alte 4”, se arată în document.

 

Mai exact, Poliția Română va primi jandarmi pentru a restabili ordinea publică, adică polițiștii vor interveni la proteste, iar jandarmii vor prelua atribuțiile pe ordine publică, dar și cele pe judiciar de la poliția din mediul rural, în mediul urban, rămânând că tot ofițerii de poliție să execute toate misiunile specifice poliției în mediul urban.

Apoi, în document se mai precizează că, după ce se va realiză acest program de reforma, Poliția va execută toate misiunile specifice pe linia menținerii ordinii și siguranței publice în mediul urban în timp ce Jandarmeria va prelua aceste atribuții (inclusiv cele specifice poliției judiciare) în mediul rural.

Altfel spus, în mediul urban, Poliția va prelua și misiunile scutierilor Jandarmeriei, de restabilire a ordinii publice, iar jandarmii vor avea în competență cercetarea infracțiunilor care au loc în mediu rural.

Practic, conform experților, ar fi o revenire la Jandarmeria Rurală care a funcționat cu un succes discutabil în perioadă interbelică.

În plus, la reformarea MAI se are în vedere și reintroducerea polițistului sectorist „pentru că în trecut acest mecanism și-a dovedit eficiența. (…) Cunoașterea teritoriului, a persoanelor din zonă de competență (…) reprezintă cheia rezolvării unui număr mare de probleme ce se înregistrază zilnic la subunitățile de poliție”, se mai arată în document.

În paralel, „pentru creșterea gradului de siguranță publica” se are în vedere creșterea numărului polițiștilor din componența patrulelor la trei sau chiar patru, mai ales în zonele mai rău famate.

Ministrul Marcel Vela propune și reînființarea Brigăzii de Asigurare a Ordinii și Liniștii Publice (BAOLP), unitatea „de elita” a poliței care să intervină atunci când clanurile de interlopi se răfuiesc pe străzi. Oficialul motivează că această structură există în mai multe state occidentale precum Italia, Spania, Franța, Grecia și Polonia. BAOLP-ul va avea în componența mai multe unități mobile care vor putea interveni rapid atunci când vor fi semnalate astfel de cazuri, mai scrie Adevarul.ro.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Dispar Școala Altfel și Săptămâna Verde din școli și licee, așa cum le știau elevii și profesorii de ani buni!

astăzi, 20:15

Din anul 2011, elevii din întreaga țară se bucură de Școala Altfel, o săptămână în care scapă de ore și merg în excursii, la fast food, în parc și au activită...

Grupul Industrial Electrocontact raportează o pierdere de 884.911 lei pentru primele trei luni din 2025

astăzi, 18:37

Grupul Industrial Electrocontact a înregistrat în primul trimestru din 2025 o pierdere netă de 884.911 lei, în creștere cu peste 377% față de pierderea de 185.254 lei consemnată...

Una din opt femei riscă un cancer de sân de-a lungul vieții, avertizează oncologii. Când ar trebui să ne facem analize!

astăzi, 17:35

În cazul femeilor, este obligatorie ecografia de sân, chiar dacă nu aveți vreo neplăcere. Se face de la 20 de ani. Dacă medicul radiolog vede formațiuni suspecte în sân...