Ministrul Liviu Voinea, despre facilitatea injumatatirii ratelor timp de doi ani: Este o masura ideala

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat marti seara la TVR ca facilitatea reducerii la jumatate a ratelor la credite, timp de doi ani, pentru persoanele care au venituri sub 1.610 lei este "o masura reala de stimulare a consumului", din care ar avea de castigat atat bancile, pentru care scade riscul creditelor neperformante, beneficiarii creditelor, pentru ca vor beneficia de reduceri ale impozitelor pe venit, dar si si statul, pentru ca banii salvati de oameni care urmare a acestei masuri vor intra in economie.

Principalele declaratii facute de Liviu Voinea:

(Intrebat daca facilitatea se aplica si creditelor in euro) Da, si in valuta, si in lei si creditelor ipotecare, tuturor creditelor.
 
Mai intai se reduce rude principalul si, daca mai exista loc - sunt oameni care au credite mari si la ei nu se reduce chiar la jumatate - se reduce si la dobanda.
   
Principalul motiv pentru care bancile ar trebui sa doreasca sa intre in aceasta schema este ca li s-ar reduce pe viitor numarul creditelor neperformante.

Sigur, in urmatorii doi ani oamenii ar plati o rata un pic mai mare decat in prezent. Aici intervine statul si spune, "daca intri in aceasat schema, atunci eu peste 2 iti dau credit fiscal - iti reduc impozitul pe venit cu pana la 200 de lei -" astfel incat cetateanul nu plateste nimic in plus la aceasta rata. Prin urmare, el va plati rata mai mare, dar nu va mai plati impozit de venit, asa ca are de castigat.
   
Este o schema in care banca trebuie sa intre, daca vrea. Iar daca vrea sa intre, urmeaza regulile schemei.
   
Te bagi in schema asta, atunci exact conditiile pe care le aveai pana acum le vei avea in continuare.
   
Sunt 900.000 de persoane in aceasta situatie (vizati de aceasta facilitate- n.red.).
   
Nu este o masura pentru restantieri. Acesti oameni isi platesc ratele la banca, cu eforturi mari. Noi spunem, rasplatim faptul ca va chinuiti sa va platiti ratele, va facem aceasta facilitate.
   
In economia romaneasca merg agricultura, transporturile, dar nu merge consumul. Daca oamenii nu cumpara, vanzatorii nu vand, producatorii nu produc si avem o reactie in lant.
   
Aceasta este o masura ideala de stimulare a consumului pentru ca nu-l costa pe stat nimic.
   
Acum statul castiga. Pana la 500 de lei pe persoana inmultiti cu 900.000 de persoane, presupunand ca vor aplica toti, avem la 4 mld de lei care se muta din sectorul bancar unde sunt inactivi, pe piata.
   
Statul castiga mult mai mult in cei doi ani, pentru ca colecteaza mai multe venituri la buget.
   
Statul nu suporta dobanda, nu intervine in contractul dintre cele doua parti.
   
Intre timp (in perioada de 2 ani in care se aplica facilitatea - n.red.), statul a castigat mult mai multi bani din faptul ca 4 mld de lei au intrat in economie.

(intrebat daca autoritatile au discutat cu bancile - n.red.) S-a discutat cu bancile, de 2 luni e in discutie si cu FMI, CE etc. Bancile au de castigat pentru ca scade riscul creditelor neperformante, iar daca au credite neperformante trebuie sa vina cu bani de acasa. Oamenii au de castigat pentru ca acum le raman bani, iar dupa aceea cand trebuie sa plateasca mai mult, beneficiaza de reduceri fiscale, iar statul beneficiaza pentru ca intra banii in economie. Nu e pomana electorala.
   
Pensionarii beneficiaza de masura. Daca au venit peste 1000 de lei, atunci se reduce din venitul aferent, daca sunt sub pragul de 1000 de lei, pot intra in aceasta schema dar n-ai ce sa le deduci.
   
In 2013, fata de 2012, deficitul bugetar a fost acelasi, de 2,5%, dar deficitul de cont curent a scazut de la 4% din PIB la 1% din PIB, ceea ce insemna ca ajustarea s-a facut pe sectorul privat. De aceea este nevoie de masuri care sa incurajeze consumul in sectorul privat.
   
Avem nevoie de aceste masuri pentru ca sectorul privat s-a ajustat prea puternic in 2013.
   
Se reduce in primul rand principalul, si apoi si dobanda, in limita a 500 de lei.
   
Proiectul este scris, urmeaza unele ajustari.


Amintim ca potrivit unui anunt facut luni de premierul Victor Ponta, persoanele fizice cu credite la banci si cu salariu mediu net mai mic sau egal cu 1.610 lei vor putea sa obtina o reducere la jumatate a ratei, dar nu mai mult de 500 lei lunar, timp de doi ani, urmand ca dupa aceasta perioada sa beneficieze de un credit fiscal de la stat tot timp de doi ani, in valoare de 200 lei lunar. Eventuale facilitati au fost discutate si pentru companii.

Aceasta facilitate, care a fost anuntata luni seara de premierul Victor Ponta si care este optionala, se poate acorda tuturor persoanelor fizice, salariati sau pensionari, cu conditia de a avea un venit lunar mai mic sau egal cu salariu mediu net, de 1.610 lei, si sa nu aiba restante la plata ratelor mai vechi de 90 de zile.

Masura ar putea viza 907.000 debitori, a fost discutata cu Banca Nationala si agreata de partenerii internationali ai Romaniei, a precizat primul ministru.

Dupa aceasta perioada de doi in care un debitor poate beneficia de reducerea la jumatate a ratei, statul acorda un credit fiscal "pentru a acoperi cresterea dobanzii pentru cei doi ani de scadere a ratei", a afirmat Ponta.

Ministerul Finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat, marti, ca masura propusa de Guvern in privinta ratelor la banci este initiata de ministerul pe care il conduce si a fost discutata cu BNR, fiind motivata de necesitatea de a creste consumul si de a limita reducerea de profit a bancilor, potrivit Mediafax.

Chitoiu a fost intrebat dupa intrevederea cu reprezentantii FMI de la Biroul presedintelui Senatului daca masura privind reducerea ratelor la banci este initiata de ministerul sau. "Este o masura discutata intre Ministerul de Finante si Banca Nationala pentru ca ne trebuie o masura de stimulare a consumului intern, stim foarte bine ca si anul trecut cererea interna a fost la un nivel scazut si a trebuit sa gasim o solutie de stimulare a consumului intern. Mai mult decat atat, aceasta masura are si rolul de a imbunatati nivelul creditelor neperformante la banci, la toate bancile, pentru ca e mai bine sa amane o rata la credit decat sa treaca creditul la credite neperformante si sa consituie provizioane, sa-si reduca profiturile", a precizat Chitoiu.


Sursa: hotnews

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

Saturday, 23 November 2024

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

Saturday, 23 November 2024

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

Saturday, 23 November 2024

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...