Ministrul Ioana Petrescu si planurile acesteia pentru Finante

Ministrul Ioana Petrescu si planurile acesteia pentru Finante
Ioana Petrescu, noul ministru al Finantelor, a vorbit, luni seara, despre planurile sale pentru urmatorii ani la carma ministerului pe care il conduce.

"Vreau sa spun ca sunt foarte fericita sa fiu parte din aceasta echipa. Am foarte mari sperante, deja am discutat cu mai multi ministri ce avem de facut, am o intalnire cu domnul Jianu maine, la ora 9:00. Am discutat deja cu doamna Szabo despre sponsorizari, a fost extraordinar sa avem deja astfel de dialoguri. Sunt foarte optimista despre modul cum vom putea colabora.

Al doilea lucru este ca, intr-un fel, ma simt onorata, dar imi dau seama ca e o responsabilitate foarte mare pe umerii mei pentru ca trebuie sa reusesc sa schimb ceva, pentru a da si un semnal celor care sunt in afara tarii si care vor sa vada ca se pot intoarce in tara si pot sa faca ceva si pot fi luati in serios si pot fi sprijiniti sa contribuie cumva in tara", a declarat Ioana Petrescu, intr-o emisiune de la Antena 3.

Totodata, aceasta a vorbit si despre sistemul de colectare a taxelor si despre felul in care vrea sa reformeze modul in care contribuabilii isi platesc darile catre stat.

"Ideea este sa avem un sistem mai eficient de colectare, este bazat pe doua principii de incurajarea a conformarii voluntare si de reducere a evaziunii fiscale. Ceea ce pot sa va spun este cateva masuri din partea de conformare voluntara, care cred ca este foarte importanta.

In primul rand, as vrea sa fac un fel de audit din punctul de vedere al contribuabilului si al problemelor contribuabilului atunci cand se duce sa plateasca. (...) Dar as vrea sa o fac din punctul de vedere al contribuabilului, nu cum este pus pe hartie, pentru a identifica care sunt problemele si pentru a incerca sa le rezolvam si pentru a incuraja conformarea voluntara.

Un alt mod este un dialog mai bun cu mediul de afaceri, cu sindicatele, cu CES-ul, premierul stie, pentru ca am discutat de mai mult timp despre cum ar trebuie sa arate acest mediu de afaceri, cat de transparent trebuie sa fie, ce informatii trebuie date presei", a mai explicat Ioana Petrescu.

Cum vrea Ioana Petrescu sa reduca evaziunea fiscala

Nu in ultimul randul, printre planurile Ioanei Petrescu in legatura cu ministerul a carui conducere a preluat-o de curand, se numara si reducerea evaziunii fiscale.

"O masura de care ati auzit deja si pe care o suport din tot sufletul este cea de plafonare a platilor in numerar. Cred ca este foarte important pentru Romania sa aiba aceasta masura, pentru ca folosim numerarul mult prea des. Daca o sa folosesc mai des bancile sau cardul, tranzanctiile devin mult mai transparente, este mai usor sa le impozitam", a adaugat Ioana Petrescu.

Pe final, noul ministru a spus ca profesorii sai din strainatate au fost sunati de jurnalistii din Romania, la scurt timp dupa ce aceasta a preluat portofoliul Finantelor.

Ioana Petrescu este unul dintre ministrii tineri din Guvernul Ponta 3, are un doctorat si un masterat in economie obtinute la Universitatea Harvard, fiind profesor de economie al Universitatii din Maryland, la Facultatea de Politici Publice, incepand din august 2010. De asemenea, a absolvit Wellesley College, fiind licentiata in matematica si economie, in anul 2003. (ziare.com)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Apă sistată într-un oraș și mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 12:09
61

Urmare a avariei produse în zona localității Leorda pe conducta din oțel Ø 400 mm, remediată operativ de echipele Nova Apaserv Botoșani, și având în vedere că umplerea ...

Polițiștii de frontieră continuă să curățe Prutul de plase monofilament interzise de lege!

astăzi, 11:35
25

În ultima săptămână, poliţiştii de frontieră botoșăneni care executau misiuni de patrulare pe râul Prut sau în cooperare cu reprezentanți ai A.J.V.P.S. Botoșani, cu a...

Doliu în Educația botoșăneană: ”Cuvintele sunt de prisos acum, în fața unei astfel de vești…” (Foto)

astăzi, 10:35
1158

Cu profundă tristețe, colectivul Grădiniţei cu Program Prelungit ”Şotron” din Botoşani anunță dispariția unei colege. Educatoarea Gica Stanciu s-a stins din viață după o carier...