Avioane militare NATO survolează ROMÂNIA, cu rolul de a supraveghea graniţa ucraineană

Avioane militare NATO survolează ROMÂNIA, cu rolul de a supraveghea graniţa ucraineană
România şi Polonia vor fi survolate de avioane NATO, a căror misiune vizează monitorizarea crizei din Ucraina, anunţă BBC.

NATO a anunţat detaşarea unor avioane de supraveghere AWAKS, care vor avea rolul de a monitoriza situaţia din Ucraina.

"Consiliul Nord-Atlantic a decis luni trimiterea unor zboruri de recunoaştere Awacs deasupra Poloniei şi României", a declarat un oficial NATO. "Aceste zboruri vor spori capacitatea de supraveghere a situaţiei din Ucraina şi vor avea loc doar deasupra teritoriului ţărilor NATO", precizează oficialul citat.

Avioanele cu tehnologie Awacs pot supraveghea spaţiul aerian pe o rază mai largă decât radarele amplasate la sol.

"Este vorba de o misiune de rutină deasupra ţărilor membre NATO", a precizat diplomatul citat, admiţând că NATO nu anunţă de obicei aceste misiuni în public.

Avioanele cu tehnologie Awacs vor decola de la baza Geilenkirchen (Germania) şi din Waddington (Marea Britanie).

Decizia a fost aprobată la Bruxelles de ambasadorii NATO, la recomandarea generalului american Philip M. Breedlove, comandantul suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR)

Nu este singura măsură de acest gen luată de Occident. Statele Unite vor trimite în Polonia 12 avioane de vânătoare de tip F-16 până joi, a anunţat duminică Ministerul polonez al Apărării, relatează AFP.

Secretarul american al Apărării Chuck Hagel şi ministrul polonez Tomasz Siemoniak au convenit într-o conversaţie la telefon că "mobilizarea unei unităţi aparţinând forţelor aeriene americane va începe duminică şi se va încheia joi", potrivit unui comunicat emis de minister.

"Unitatea va fi alcătuită din 12 avioane de tip F-16 de transport şi 300 de militari", a precizat pentru AFP Jacek Sonta, un purtător de cuvânt al ministerului.

Avioanele "sosesc la solicitarea Poloniei, în cadrul unui exerciţiu militar a cărui organizare a fost avansată şi extinsă, mai ales într-o situaţie politică tensionată din cauza situaţiei din Ucraina", a adăugat el.

realitatea.net

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

38 de ani de la dezastrul de la Cernobâl. La Botoșani ”bate-un vânt ciudat…” (Foto)

astăzi, 14:26
3

Pe 26 aprilie 1986, la ora 01:23 noaptea, cel de-al patrulea reactor al centralei nucleare a explodat. O explozile care a degajat emisii puternic radioactive, nori întregi începând c...

Centrul Vechi s-a umplut de oameni și mașini! Care au fost „vedetele” la Retroparada Primăverii (Foto, Video)

astăzi, 12:50
292

Retroparada Primăverii, eveniment organizat de Retromobil România, a fost și anul acesta un prilej pentru botoșăneni de a adimira mașini construite în ultima jumătate de secol, unele...

Apă sistată într-un oraș și mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 12:09
239

Urmare a avariei produse în zona localității Leorda pe conducta din oțel Ø 400 mm, remediată operativ de echipele Nova Apaserv Botoșani, și având în vedere că umplerea ...