Ministrul Educaţiei vrea ca practica să devină obligatorie în şcoală

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat joi că practica în România înseamnă o adeverinţă şi vrea să o transforme în componentă obligatorie de formare, pentru început în învăţământul superior, coborând apoi spre licee şi şcoli, ceea ce îi va permite studentului să aibă experienţă înainte de angajare, potrivit Mediafax.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, prezent la dezbaterea cu tema "Este timpul meu - campanie de orientare şi consiliere în carieră", organizată în "Săptămâna altfel" de către Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, a declarat că încearcă introducerea termenului de internship sau practică, sub forma unei componente obligatorii de formare, încă din şcoli, deocamdată iniţiativa fiind la nivelul facultăţii.

"Acum încercăm să introducem această noţiune de internship în şcoli ca o componentă obligatorie de formare, ceea ce îi va permite unui student să aibă şi experienţă. Nu am coborât la nivelul liceului, dar vom vedea", a explicat ministrul, citat de Mediafax.

Ministrul Educaţiei a adăugat că din 2007 s-au făcut câţiva paşi în ceea ce priveşte practica, dar "nu au catalizat la nivel de sistem".

În legătură cu experienţa cerută de companii la angajare, Pricopie a spus că cerinţele şi interesele firmelor sunt foarte complicat de gestionat.

"În România practica înseamnă o adeverinţă"

"În chestiunea cu experienţa, este foarte complicat să gestionezi cerinţele şi interesele firmelor. Şcoala poate însă să dea un răspuns prin introducerea acelei componente de internship. Folosesc acest termen nu pentru a vă arăta că ştiu ce înseamnă internship, ci pentru a mă detaşa de cuvântul de practică. Pentru că în România practica înseamnă o adeverinţă, pe când internship este cu totul altceva", a precizat Remus Pricopie.

 Elevii l-au întrebat pe ministrul Educaţiei ce va face pentru integrarea lor pe piaţa muncii, în condiţiile în care angajatorii îi resping pe motiv că nu au experienţă practică, şcoala axându-se mai mult pe cunoştinţe teoretice.

"Nu sunt de acord ca studenţii să lucreze în timpul facultăţii, pentru că diluează din nivelul pregătirii academice. Dar ce să facă studentul, pentru că, din păcate, sistemul de credite pe care am încercat să-l deschid cu Banca Mondială când eram secretar de stat s-a închis când a început criza financiară. Vom încerca să-l reluăm acum. Pentru că, în mod normal, un student trebuie să aibă posibilitatea să studieze. Şi dacă nu are bani, să aibă posibilitatea să aibă un împrumut din partea statului", a răspuns Pricopie.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Program de Sf. Valentin la Cinema „Unirea”: Recomandarea săptămânii!

astăzi, 19:30

Vineri, 14 februarie, de la ora 16:00, botoșănenii amatori de filme de dragoste pot viziona filmul „Iubire fără limite”. Doi adolescenți din clase sociale diferite cresc în acel...

Jandarmii botoșăneni, prezenți în școli alături de elevi, cu informații despre prevenirea violenței! (foto)

astăzi, 19:00

Jandarmii au discutat cu elevii din clasele V-VIII despre efectele negative ale bullying-ului, prevenirea violenței și a faptelor antisociale cu incidență în mediul școlar. De asemenea, ...

Ziua Națională a Lecturii: Activități pentru cei mari și cei mici, la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” din Botoșani!

astăzi, 18:30

Evenimentele sunt organizate cu pasiune de bibliotecarii instituției, oferind prilejul unei reîntâlniri cu cele mai frumoase cărți și povești.  Programul activităților inclu...