Ministrul Culturii: Fiecare oraș va trebui să stabilească în ce măsură își respectă patrimoniul

Ministrul Culturii: Fiecare oraș va trebui să stabilească în ce măsură își respectă patrimoniul

   agerpres.ro

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a declarat, joi, că prevederea din noul Cod fiscal care nu îi mai exceptează pe proprietarii de monumente de patrimoniu de la plata impozitului a fost gândită de legiuitor ca o măsură de descentralizare, astfel încât fiecare oraș va trebui să stabilească în ce măsură își respectă patrimoniul și dorește să îi ajute pe deținătorii de monumente să le îngrijească, arata Agerpres.

"Ieri am avut o discuție foarte lungă, de mai bine de două ore, cu primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, și cu echipa lui, în decursul căreia am încercat să îi conving că măsura din noul Cod fiscal care nu îi mai exceptează pe proprietarii de monumente de patrimoniu de la plata impozitului a fost o măsură gândită de legiuitor ca o măsură de descentralizare. Adică de a lăsa la latitudinea autorităților locale nefiscalizarea prin taxe și impozite locale a monumentelor istorice. Aceasta nu înseamnă că automat primăriile orașelor și ale comunelor vor profita de această libertate și vor pune impozite pe toate monumentele istorice. După părerea mea — și aceasta am încercat să îi explic primarului general — asta înseamnă că fiecare oraș va trebui să stabilească în ce măsură își respectă patrimoniul, în ce măsură vrea să îi ajute pe deținătorii de monumente de patrimoniu să le îngrijească, să le conserve, să le restaureze", a precizat ministrul, în cadrul dezbaterii cu tema "Patrimoniu redescoperit: Rolul proprietarilor de case și conace în conservarea și valorificarea patrimoniului construit".

El a mai apreciat că palatele și conacele prezentate cu această ocazie, în cadrul unei expoziții găzduite de Muzeul Național Cotroceni, au fost restaurate din fonduri private și reprezintă exemple de bune practici, de efort al unor proprietari și al unor echipe de voluntari, de intervenții pe patrimoniu într-un mod fericit.

"Anul trecut, Institutul Național al Patrimoniului a beneficiat de un program național de restaurare în valoare de 23 milioane de lei. Anul acesta, ca prioritate a ministeriatului meu, am ridicat această cifră la de două ori atât, adică la 50 de milioane de lei", a mai precizat ministrul.

Totodată, el a atras atenția asupra faptului că monumentele de patrimoniu nu sunt doar o sursă de cheltuială, ci nuclee energetice, care pot să genereze focare de cultură vie.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

BNR face un sondaj despre „avuția românilor”. Câte gospodării din țară vor fi „interogate” și ce vor fi întrebați oamenii!

astăzi, 20:48

Elaborarea statisticilor privind distribuția avuției gospodăriilor populației de către BNR a fost recomandată de OCDE în cadrul procesului de evaluare a României pentru admiterea &ic...

„Tehnologii învechite, calitate slabă”: Armata română renunță la Kalașnikov și anunță un program de înzestrare cu arme de tip NATO!

astăzi, 19:34

Ministerul Apărării Naționale (MApN) intenționează să achiziționeze 200.000 de pistoale, arme de asalt, puști cu lunetă și mitraliere moderne, compatibile NATO, pentru înzestrarea mili...

Ilie Bolojan anunță schimbări: “Magistrații se pensionează prea rapid, trebuie să creștem vârsta”!

astăzi, 18:50

Premierul Ilie Bolojan a susținut vineri, la finalul unei săptămâni marcate de asumarea răspunderii în Parlament pe primul pachet de măsuri fiscale, o conferință de presă în ...