Ministrul Agriculturii vrea sa puna conditii strainilor care ne cumpara terenurile

Ministrul Agriculturii vrea sa puna conditii strainilor care ne cumpara terenurile
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a vorbit, joi seara, despre varianta de a pune anumite conditii strainilor care vor vrea sa cumpere teren in Romania dupa liberalizarea pietei terenurilor agricole.

 Constantin a spus ca exista doua legi care vor fi aduse in discutie in Parlament si ca una se refera la transformarea Agentiei Domeniilor Statului (ADS) intr-o agentie de administrare si de reglementare a pietei funciare dupa modelul francez.

 Ministrul a adaugat ca orice tranzactie va fi avizata de aceasta agentie.

 "In momentul acela, acea agentie va avea posibilitatea sa isi exercite un drept de preemtiune, care cred ca va exista pana la urma din Romania fie din partea statului, fie a vecinului, fie a celui care a arendat terenul. Vom stabili ordinea prioritatilor, cel care va avea primul drept de preemtiune.

 De asemenea, legea va stabili daca vom pune o anumita limita 25-50-500 de hectare. Vom stabili dupa dezbatere daca vor exista astfel de conditionari vizavi de vanzarea de terenuri spre persoane fizice straine. Sunt convins ca in luna octombrie-noiembrie vom avea ambele legi aprobate, astfel incat sa putem sa oferim competivitate fermierilor din Romania", a sustinut Daniel Constantin, conform ziare.com.

 Ministrul a mai spus ca pana la urma Romania este un stat european si ca libera circulatie a bunurilor si marfurilor a stat la baza formarii Uniuniii Europene.

 "Trebuie sa acceptam. Suntem stat european, iar la baza formarii Uniunii Europene au stat libera circulatie a bunurilor si marfurilor. Libera circulatie a activelor, de asemenea, a stat la baza conceptului de UE, de piata unica.

 Intr-adevar are un alt simbol, aparte pentru romani, si trebuie sa luate masuri. Cine a vrut, a putut sa cumpere teren in Romania si pana acum prin societati pe care le-a infiintat, nu a fost niciun fel de limitare", a adaugat Constantin.

 Liberalizarea pietei agricole si forestiere va avea loc la 1 ianuarie 2014.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
345

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
366

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
220

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...