Ministerul Sanatatii vrea sa creasca alocatia de hrana pentru bolnavii internati

Ministerul Sanatatii vrea sa creasca alocatia de hrana pentru bolnavii internati
Ministerul Sanatatii intentioneaza sa schimbe valoarea alocatiilor de hrana pentru bolnavii internati in unitatile sanitare publice, incepand cu luna august a acestui an, se arata intr-un proiect de hotarare lansat in dezbatere publica. Astfel, suma va fi cuprinsa intre 9,5 si 17 lei pentru adulti si intre 2,5 si 16 lei pentru copii.

Conform proiectului de hotarare, alocatia de hrana pentru bolnavii adulti va fi cuprinsa intre 9,5 si 17 lei, corespunzator bolilor pentru care sunt internati, in timp ce pentru copii va fi intre 2,5 lei si 16 lei, pe categorii de varsta si afectiuni.

Ministerul Sanatatii (MS) intentioneaza sa aplice masura incepand cu luna august 2012, mentionand ca "aceasta crestere se incadreaza in bugetele de venituri si cheltuieli pentru unitatile sanitare".

Baremul privind alocatiile de hrana nu a mai fost modificat din anul 2008, nivelul acestuia situandu-se, in prezent, intre 7 lei si 13 lei pentru bolnavii adulti si intre 1,8 lei si 14,5 lei pentru copii. Astfel, potrivit notei de fundamentare a proiectului de hotarare, actualizarea nivelului alocatiilor de hrana era necesara, in conditiile in care preturile la marfurile alimentare in perioada mai 2008-februarie 2012 au crescut. Totodata, s-au avut in vedere si elementele specifice alimentatiei in cazul anumitor boli, informeaza MS in nota de fundamentare a proiectului.

In acelasi documnet se precizeaza ca baremurile stabilite prin proiectul de hotarare sunt maximale, iar ele pot fi majorate, prin hotarari ale consiliilor unitatilor administrativ-teritoriale pentru spitalele din subordine, cu suportarea de catre acestea din bugetele proprii a cheltuielilor suplimentare.

Mai mult, si persoanele fizice beneficiare pot solicita majorarea acestor baremuri, dar vor suporta cheltuielile suplimentare corespunzatoare.

Proiectul de hotarare privind nivelul alocatiilor de hrana pentru consumurile colective din unitatile sanitare publice se afla, in prezent, in dezbatere publica pe site-ul MS si poate fi consultat in fisierul atasat.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Foc într-un apartament din municipiul Botoșani, vecinii au chemat urgent pompierii! (Foto)

Duminică, 19 Mai 2024
560

Mai multe bunuri din bucătăria unui apartament, situat la etajul III, au fost cuprinse de flăcări. Când s-a produs evenimentul de pe strada Vârnav, proprietarii nu erau acasă. Vecinii...

Valeriu Iftime: Cu atâtea exemple demne de urmat, sunt sigur că vom reuși să realizăm o dezvoltare reală și la Botoșani! (Video)

Duminică, 19 Mai 2024
64

Domnul Bolojan, timp de ani de zile, a oferit Oradiei și județului Bihor un model de administrație publică, eficiență și investiții durabile. În scurta mea vizită în județul Biho...

Sucevean condamnat pentru distrugere, încarcerat în Penitenciarul Botoșani!

Duminică, 19 Mai 2024
73

În cursul zilei de sâmbătă, 18.05.2024, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești în timp ce patrulau pe raza satului Călinești, comuna Dărmănești din Suceava, &i...