Ministerul Sanatatii avertizeaza autoritatile locale

Ministerul Sanatatii a solicitat directiilor de sanatate publica, serviciilor de ambulanta si unitatilor de primiri urgente activarea planurilor de masuri pentru zilele caniculare, astfel incat riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate sa poata fi reduse.

MS a cerut serviciilor de ambulanta alertarea echipajelor si suplimentarea acestora, acolo unde numarul solicitarilor este in crestere. Directiile de sanatate publica trebuie sa colaboreze cu autoritatile locale pentru amenajarea punctelor de asistenta a populatiei in caz de nevoie. Pentru acest demers, in cadrul primariilor, a farmaciilor, in dispensare, scoli sau centre comerciale pot fi identificate, amenajate si marcate spatii cu aer conditionat unde se poate distribui apa populatiei.

De asemenea, directiile de sanatate publica trebuie sa verifice conditiile de asigurare a asistentei medicale in unitatile sanitare – asigurarea stocurilor de medicamente de urgenta, in special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de canicula, functionalitatea generatoarelor de rezerva, asigurarea  rezervelor de apa proprii ale unitatilor sanitare.

Se vor verifica conditiile igienico –sanitare, de cazare si alimentatie, din taberele scolare, precum si respectarea conditiilor igienico-sanitare din unitatile cu profil alimentar (depozitarea, prelucrarea si comercializarea produselor alimentare) si verificarea controlului medical periodic al persoanelor angajate in aceste unitati.

In ultimele 24 de ore, la nivel national s-au inregistrat peste 6000 de apeluri telefonice la serviciile de ambulanta si SMURD. Numarul persoanelor cazute in strada se ridica la 169, acestea au fost transportate la spital, unde li s-a acordat ingrijire medicala. Pentru prevenirea incidentelor provocate de temperaturi extreme, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa urmeze sfaturile medicilor si sa evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11 si 18, sa consume multe lichide, fructe si legume si sa evite consumul bauturilor alcoolice sau a celor puternic cofeinizate.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Foc într-un apartament din municipiul Botoșani, vecinii au chemat urgent pompierii! (Foto)

Duminică, 19 Mai 2024
567

Mai multe bunuri din bucătăria unui apartament, situat la etajul III, au fost cuprinse de flăcări. Când s-a produs evenimentul de pe strada Vârnav, proprietarii nu erau acasă. Vecinii...

Valeriu Iftime: Cu atâtea exemple demne de urmat, sunt sigur că vom reuși să realizăm o dezvoltare reală și la Botoșani! (Video)

Duminică, 19 Mai 2024
67

Domnul Bolojan, timp de ani de zile, a oferit Oradiei și județului Bihor un model de administrație publică, eficiență și investiții durabile. În scurta mea vizită în județul Biho...

Sucevean condamnat pentru distrugere, încarcerat în Penitenciarul Botoșani!

Duminică, 19 Mai 2024
76

În cursul zilei de sâmbătă, 18.05.2024, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești în timp ce patrulau pe raza satului Călinești, comuna Dărmănești din Suceava, &i...