Ministerul Sanatatii agita din nou spiritele in teritoriu!

Ministerul Sanatatii agita din nou spiritele in teritoriu!

 MIHAI TABULEAC  

O noua Hotarare de Guvern, adoptata in cursul acestei saptamani, pune pe jar autoritatile judetene! Este vorba despre o hotarare care se refera la Planul national de paturi, din unitatile sanitare, pentru perioada 2011-2013.

Mai concret, actul normativ stabileste un anumit numar de paturi ce vor primi finantare de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Pana la jumatatea lunii martie va fi elaborat si publicat si ordinul ministrului Sanatatii, care va defalca si va stabili, pe fiecare judet in parte, numarul de paturi ce va fi finantat. Presedintele Consiliului Judetean, Mihai Tabuleac, s-a aratat nemultumit de acest nou act normativ, in conditiile in care legea spune ca numarul de paturi din fiecare spital se stabileste o data la trei ani, ultima reducere la nivelul judetului Botosani fiind facuta anul trecut.

"Astept sa vad si actul normativ, insa ce s-a intamplat nu este tocmai pe lege pentru ca anul trecut, in semestrul II, s-a redus numarul de paturi din unitatile sanitare. Prin urmare, nu vorbim numai de o interventie o data la trei ani, ci o data la semestru. Inteleg insa, la o prima analiza, ca Ministerul Sanatatii este indreptatit sa faca acest lucru, dar sub forma unei normari a paturilor pentru finantare. Sper ca atunci cand Ministerul se va apuca de defalcarea acestor reduceri pe judete si pe unitati sanitare sa respecte criteriul proportionalitatii", a spus presedintele Consiliului Judetean.

Mihai Tabuleac este de parere ca, in cazul in care nu se va tine cont de acest criteriu, prin reducerea numarului de paturi se urmaresc de fapt alte interese.

"Daca Ministerul Sanatatii va proceda prin aplicarea unor procente diferite de la judet la judet, inseamna ca nu va proceda corect si interesul este altul decat de a repartiza fondul avut la dispozitie pentru ocrotirea sanatatii. Daca pe total tara s-a aplicat o reducere de 10% si la un judet se aplica 25% iar la altul deloc, atunci chiar nu e in regula si atunci inseamna ca interesele sunt altele decat de a asigura incadrarea in fondul national pentru asigurari de sanatate. La Botosani, pana acum, noi nu am propus reducerea numarului de paturi. Practic aici e vorba de finantare, pentru ca nu se reduc paturile fizic, si e vorba ca se finanteaza un anumit numar de paturi", a spus Tabuleac.
 
Acesta sustine ca, in cazul in care Ministerul Sanatatii va lua decizia de a reduce numarul de paturi din unitatile sanitare din judet, iar aceasta masura va fi in defavoarea spitalelor, Consiliul Judetean va interveni in acest sens.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
229

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
215

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
314

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...