Ministerul Justiţiei dispune încetarea activităţii unui executor judecătoresc!
BOTOSANI

Condamnat de Curtea de Apel Suceava la o pedeapsă confirmată ulterior şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, un executor judecătoresc din judeţul Botoşani aşteaptă notificarea oficială a ministrului justiţiei în privinţa interzicerii exercitării meseriei.

Este vorba despre Daniel Popa, din Dorohoi, condamnat în iulie anul trecut la o pedeapsă de un an închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanei şi interzicerea dreptului de a-şi exercita profesia de executor judecătoresc, cu titlu de pedeapsă accesorie, dar de asemenea aplicată cu suspendare. (vezi aici sentinţa Curţii de Apel Suceava)

Şi asta după ce, în noiembrie 2014, procurorii Parchetului Curţii de Apel Suceava au dispus trimiterea în judecată a executorului judecătoresc pentru abuz în serviciu şi fals intelectual. Mai exact, în urmă cu mai mulţi ani, Daniel Popa ar fi trebuit să încaseze 12.581,65 lei de la firma de confecţii a unui cetăţean italian, în numele unei societăţi din Cluj, în baza unei sentinţe judecătoreşti. Procedurile s-au demarat, dar debitul nu a mai fost încasat. De asemenea, a falsificat un înscris oficial, intitulat "proces-verbal de încheierea executării silite", cu prilejul întocmirii acestuia, prin atestarea că "litigiul a fost stins", întrucât "s-a plătit direct creditorului", împrejurare necorespunzătoare adevărului. Reprezentanţii firmei clujene au depus plângere la Parchetul din Suceava, iar în noiembrie 2014 executorul a fost trimis în judecată.

În decembrie 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca nefondat apelul lui Popa la sentinţa dată de Curtea de Apel Suceava. Acest lucru ar fi trebuit să însemne, potrivit legii, retragerea lui Daniel Popa din rândul executorilor judecătoreşti. Numai că nu s-a întâmplat aşa, el continuând să se prezinte la instanţe şi să solicite executări silite, inclusiv la mijlocul lunii martie a acestui an. (vezi aici: )

Ministerul Justiţiei: "Domnului Popa i-a încetat calitatea de executor judecătoresc"

Întrebaţi la începutul lunii martie despre soarta executorului judecătoresc dorohoian, reprezentanţii Camerei Executorilor Judecătoreşti Suceava au întârziat să răspundă întrebărilor noastre, ca atare am solicitat lămuriri de la Ministerul Justiţiei.

"Prin Ordinul Ministrului Justiţiei, domnului Popa Daniel i-a încetat calitatea de executor judecătoresc începând cu data de 18 decembrie 2015, data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de condamnare. (...) Ținând seama de Sentința penală (...), prin care inculpatul Popa Daniel, executor judecătoresc, a fost condamnat în baza art. 246 și art. 289 Cod penal din 1969, cu aplicarea art. 5 Cod penal, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și a infracțiunii de fals intelectual, infracțiuni săvârșite cu intenție, îndată ce a luat cunoștință de existența condamnării, Ministerul Justiției a inițiat procedura de încetare a calității de executor judecătoresc a persoanei condamnate. Emiterea Ordinului Ministrului Justiţiei de încetare a calității s-a făcut în conformitate cu dispozițiile art. 23 alin. (1) lit. e), art. 23 alin. (2), art. 50 alin. (2) și art. 51 din Legea nr. 188/2000 privind executorii judecătorești, republicată, cu modificările și completările ulterioare și în temeiul dispozițiilor art. 13 din Hotărârea Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Justiției, cu modificările și completările ulterioare", se arată într-un răspuns transmis de reprezentanţii Biroului de Presă al Ministerului Justiţiei.

Daniel Popa: "Eu am dreptul să-mi exercit meseria de executor judecătoresc"

Daniel Popa
susţinea vineri (1 aprilie a.c.) că nu a primit nicio notificare din partea Ministerului Justiţiei, însă dacă se va întâmpla acest lucru, va contesta ordinul prin care îi încetează calitatea de executor judecătoresc.

"Nu ştiu nici ce se va întâmpla cu dosarele pe care le am în lucru, cel mai probabil Camera Executorilor Judecătoreşti Suceava va lua o decizie în privinţa lor. Potrivit sentinţei judecătoreşti, eu am dreptul să-mi exercit meseria de executor judecătoresc. Iar dacă va veni acel ordin al Ministrului Justiţiei, voi vedea ce voi face pentru că am posibilitatea legală de a-l contesta", declara Daniel Popa.

Problema este că toate entităţile executate silit de executorul judecătoresc din momentul decembrie 2015, atunci când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat sentinţa definitivă, până la ultimul dosar operat de Daniel Popa, ar avea acum dreptul să conteste măsurile luate de cabinetul executorului judecătoresc.

 

Spune-ne opinia ta