Ministerul Educatiei nu renunta: 15.000 de profesori vor fi concediati!

Ministerul Educatiei nu renunta: 15.000 de profesori vor fi concediati!
In ciuda nemultumirilor sindicale, Ministerul Educatiei continua aplicarea masurilor prin care sa fie disponibilizati 15.000 de angajati din invatamant, pana la 5 februarie urmand sa fie stabilite cifrele de scolarizare pentru anul 2010-2011 prin constituirea unor clase cu efective maxime de elevi.

"In urma discutiilor avute la minister s-a stabilit ca, pana pe 5 februarie, sa fie fundamentate, la nivel local, cifrele de scolarizare pentru anul urmator. Directorii au obligatia sa constituie clasele de inceput de ciclu la limita maxima de 20 de copii la gradinita, 25 la clasa I si 30 la clasele a V-a si a IX-a. Dupa aceea se va vedea ce alte norme vor fi desfiintate", a precizat secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant (FSLI), Liviu Pop.

Numarul maxim de posturi finantat pentru invatamantul preuniversitar de stat va scadea, in 2010, cu 15.000, de la 321.677 in intervalul ianuarie-august, la 306.677, in septembrie-decembrie, potrivit unei ordonantei publicate pe 29 decembrie 2009 in Monitorul Oficial. Ordonanta a fost contestata la Curtea Constitutionala a Romaniei de FSLI si de Federatia Educatiei Nationale (FEN).

Pentru punerea in aplicare a Ordonantei 114/2009, Ministerul Educatiei a organizat mai multe intalniri cu sindicatele din invatamant, fara sa se ajunga insa la un acord.

La discutiile de saptamana trecuta, FEN s-a retras de la negocierile cu Ministerul Educatiei, pe motiv ca acesta nu poate asigura salarii compensatorii angajatilor din sistem care vor fi demisi.

"Intrucat salariatii din invatamant care isi vor pierde posturile s-au specializat numai in acest domeniu va fi greu pentru ei sa-si gaseasca un alt loc de munca, consideram ca o perioada de doi ani asigura timpul necesar pentru o posibila reconversie profesionala. Executivul are o obligatie morala fata de disponibilizati care trebuie tratati ca si ceilalti angajati ai statului ce beneficiaza de aceste masuri de protectie sociala.

In conditiile in care angajatii din educatie nu vor primi prin similitudine cu ceilalti angajati ai statului, care urmeaza sa fie disponibilizati, aceleasi drepturi, avertizam Guvernul ca miscarile de protest suspendate pot fi reluate in orice moment", a declarat secretarul general FEN, Constantin Ciosu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Vasile Gavrilă : „Mielul de Paşti nu face parte nici din rânduiala bisericească, nici din pregătirea duhovnicească de Paşti”

astăzi, 10:21
47

De Sfintele Pasti exista obiceiul sa se sacrifice miei. Pastile este o sarbatoare pe care o intalnim atat la evrei, cat si la crestini. Pentru evrei Pastile semnifica trecerea din robia egipteana la l...

Calendar ortodox: În a doua zi de Paște sărbătorim Învierea Domnului și îl cinstim pe Sfântul și dreptul Iov

astăzi, 09:31
38

Sfântul și dreptul Iov, sărbătorit în acest an în a doua zi de Paște, a trăit în Avsitida, între Arabia și Idumeea. Tatăl său era Zaret, iar mama lui era Vosora....

Adăpost cu 28 de animale cuprins de flăcări într-o localitate din Botoșani!

astăzi, 08:58
281

Proprietarul a fost cel care a anunțat incendiul. Când a văzut flăcările, întreaga construcție de aproximativ 120 de metri pătrați ardea.La caz s-au deplasat pompierii din cadru...