Ministerul Educatiei: Nu exista probleme legate de acordarea drepturilor salariale ale profesorilor

La nivel national nu exista probleme legate de acordarea drepturilor salariale pentru cadrele didactice aferente lunii februarie. Cheltuielile de personal au fost calculate pe baza noilor costuri standard/elev, directiile de finante publice judetene/sectoarelor Municipiului Bucuresti repartizand bugetele, proportional, pe trimestre, a precizat Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului intr-un comunicat de presa dat publicitatii luni.

Referitor la speculatiile aparute in mass media pe tema aparitiei unor posibile proteste spontane, cauzate de neplata salariilor cuvenite cadrelor cadrelor din invatamantul preuniversitar pentru luna februarie, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a precizat ca la nivel national nu exista probleme legate de acordarea drepturilor salariale pentru cadrele didactice aferente lunii februarie. Cheltuielile de personal au fost calculate pe baza noilor costuri standard/elev, directiile de finante publice judetene/sectoarelor Municipiului Bucuresti repartizand bugetele, proportional, pe trimestre.

In unele judete, fondurile repartizate pentru primul trimestru nu au fost suficiente pentru plata integrala a salariilor din cauza a doua situatii diferite, se mai mentioneaza in comunicat.

Prima cauza se leaga de achitarea unor sporuri care nu sunt cuprinse in legi si hotarari de guvern.
Cea de-a doua situatie a aparut pentru ca nu s-a respectat OUG 1/2010, privind incadrarea personalului didactic. Astfel, in judetele Suceava, Buzau si Galati salariile au fost calculate de inspectorat si platite conform Legii 221/2008 si nu in baza OUG 41/2009, cum ar fi trebuit, ceea ce a insemnat ca s-au produs cresteri de 33% ale fondului de salarii.

Ministerul reaminteste faptul ca, prin decizii succesive, la inceputul lunii februarie, Curtea Constitutionala a declarat constitutionale prevederile OUG 31 si 41/2009, privind salarizarea personalului bugetar ceea ce inseamna ca scolile care au aprobat o salarizare mai mare decat cea prevazuta in aceste ordonante de urgenta au gresit, au incalcat prevederile legale in vigoare. In ceea ce priveste judetul Arad, veniturile salariale se calculeaza in baza unor decizii judecatoresti si nu in baza OUG 41/2009. Acolo unde s-au calculat salariile incalcandu-se legile in vigoare, s-au depasit si bugetele repartizate, considera Ministerul Educatiei.

Pana in prezent, din informatiile primite din partea Ministerului Finantelor Publice, din 17 judete care au solicitat suplimentarea sumelor din trimestrul I prin diminuarea sumelor din trimestrele III si IV, 15 au primit aprobare in acest sens.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Au început încrierile la Concursul Regional de creație literară și plastică „Dumnezeu, Biserica și eu"

astăzi, 20:18

„Acest concurs este o parte din sufletul meu! Vă invit pe toți să vă alăturați sufletului meu! Să adunăm copiii în numele credinței, să-i învățăm să se roage, să re...

Lansare de carte: Constantin Iftime, „Eseul carnivor”, la Galeriile de Artă din Botoșani!

astăzi, 19:30

Poet, prozator și publicist, Constantin Iftime prezintă în noua sa carte, apărută în 2025 la Editura Gri din București, o serie de 45 de eseuri care se deschid ca un evantai de lumin...

Sfârșit de săptămână cu două spectacole la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani! (foto)

astăzi, 18:40

Sâmbătă, 25 ianuarie de la ora 19:00, la Teatrul „Mihai Eminescu” din str. Teatrului nr. 5, va avea loc spectacolul „Ivan Turbincă” după Ion Creangă, în regia ...