Ministerul Educaţiei a stabilit ce se întâmplă cu copiii care nu participă la ora de religie!

Elevii care aleg sa nu frecventeze religia au la dispozitie doua variante pentru petrecerea timpului in care colegii lor se afla la orele acestei discipline, se arata intr-un ordin al Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS) publicat joi in Monitorul Oficial.

Ordinul MECS nr. 5232/2015 privind aprobarea Metodologiei de organizare a predarii disciplinei Religie in invatamantul preuniversitar a aparut joi in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 720 si se aplica incepand cu prezentul an scolar.

Elevii care nu solicita sa frecventeze orele de religie pot sa desfasoare doar activitatile stabilite de fiecare scoala prin propriul regulament. De asemenea, unitatile de invatamant trebuie sa stabileasca spatiile in care se desfasoara activitatile in cauza si cum sunt supravegheati copiii. La fel se procedeaza si in cazul elevilor carora nu li s-au asigurat conditiile pentru frecventarea religiei, scrie avocatnet.ro.

"Pentru elevii care nu solicita frecventarea orei de religie sau carora nu li s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina, unitatile de invatamant stabilesc prin propriul regulament de organizare si functionare activitatile pe care acestia le pot desfasura, spatiile in care se desfasoara activitatile, precum si responsabilitatile privind asigurarea supravegherii si sigurantei elevilor, in perioada in care ceilalti elevi ai clasei participa la ora de religie", prevede noul act normativ.

Totusi, copiii pentru care scoala n-a putut sa asigure conditiile necesare pentru a participa la orele de religie -- conform propriei confesiuni -- au o alternativa. Mai exact, acestia pot sa ceara sa frecventeze orele de religie ale altor culte.

"Elevii carora nu li se pot asigura conditiile pentru frecventarea orelor de religie, conform confesiunii proprii, pot solicita sa participe, in calitate de audienti, la orele de Religie organizate de unitatea de invatamant pentru elevii apartinand altor culte", scrie in Ordinul MECS nr. 5232/2015. In aceasta situatie, solicitarea scrisa de participare se aproba de catre conducerea scolii.

Copiii care participa la orele de religie ca audienti nu sunt evaluati si situatia scolara li se incheie fara aceasta disciplina. Tot fara religie se incheie si situatia scolara a celor care aleg sa n-o frecventeze.

Important! Elevii care lipsesc de la activitatile stabilite de scoli sau de la orele la care au cerut sa participe ca audienti exonereaza, practic, de raspundere persoanele care se ocupa de supravegherea lor.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneanul cu remarcabile contribuții la dezvoltarea muzicii bisericești! (Foto, Video)

astăzi, 10:55

Numeroase lucrări de specialitate îi menționează prezența în arealul spiritual și artistic al secolului XX, de la prestigiosul Lexicon al Muzicienilor Români, realizat în ...

Bărbat scos afară din locuință, ce fapte a comis un botoșănean!

astăzi, 10:36

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordin de protecție provizoriu pe numele unui bărbat de 55 de ani, din municipiul Botoșani, pentru faptul că a avut un comportament ...

Un botoșănean este în stare gravă, familia are nevoie de sprijin: ”E timpul să dăm extemporal la educație civică!” (Foto)

astăzi, 10:05

Andrei este din Rânghilești Deal, comuna Santa Mare, județul Botoșani. Tatăl a doi copii, un om dedicat și muncitor, se zbate astăzi să depășească o situație gravă: cu arsuri pe 70% ...