Informaţia fusese anunţată cu puţin timp înainte de Asociaţia Restaurantelor şi Hotelurilor din România (HORA).
Guvernul a decis recent să legifereze bacşişul, care va fi astfel evidenţiat pe un bon fiscal separat şi taxat cu 16%.
La momentul deciziei, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, explica faptul că, pentru călătoria cu taxi, aparatul de marcat va trebui modificat astfel încât acesta să emită, în afara bonului fiscal emis conform distanţei parcurse şi tarifului perceput pe kilometru, şi un bon fiscal pentru bacşişul dat de client taximetristului.
La un bon de bacşiş de 5 lei, în conturile de la Finanţe ajung 80 de bani. Firmele emit bon şi pentru 20 de bani uitaţi pe tejghea, ceea ce înseamnă că în conturile statului ajung alţi 3 bani. Situaţia arată un efort de colectare dezechilibrat faţă de sumele în plus strânse de stat.
În primele două zile de impozitare a bacşisului chelnerilor, taximetriştilor sau coafezelor puţini erau cei care se grăbiseră să scoată bonuri pentru mărunţişul lăsat de clienţi, dar întreaga breaslă a celor care lucrează în servicii este în fierbere.
În goana pentru creşterea gradului de colectare a impozitelor, Fiscul s-a oprit la bacşişurile din servicii înainte de a se face orice pas către segmentul marilor companii multinaţionale care raportează an de an profituri nete de câteva procente, dar în acelaşi timp se menţin sau se extind pe piaţa locală. De asemenea, sunt resurse uriaşe de bani noi la buget din îmbunătăţirea administrării companiilor de stat care anunţă pierderi
generoase“ an de an sau profituri sub media europeană.
Sursa: ZF.ro