Ministerul Agriculturii: Programele de sprijin destinate legumicultorilor au fost simplificate

Programele de sprijin destinate legumicultorilor au fost simplificate, iar termenul de depunere a cererilor de înscriere în Programul Tomata a fost prelungit cu o lună, până la data de 1 aprilie 2022, potrivit unei Hotărâri aprobate miercuri de Executiv.

„În Şedinţa Guvernului din 23 februarie 2022, a fost aprobată o Hotărâre prin care au fost aduse simplificări programelor de sprijin în sectorul vegetal, introduse prin Hotărârea Guvernului nr.148/2022 şi Hotărârea Guvernului nr.147/2022. Astfel, potrivit noilor reglementări: se prelungeşte cu o lună termenul de depunere a cererilor pentru obţinerea ajutorului de minimis pentru legumele în spaţii protejate (programul Tomata şi alte legume în spaţii protejate) până la data de 1 aprilie 2022, inclusiv (termenul iniţial era 1 martie 2022); se elimină certificatul de atestare fiscală şi a cazierului fiscal din cadrul documentaţiei ataşate cererii pentru înscrierea în ambele scheme de ajutor de minimis", se arată într-un comunicat al ministerului de resort.

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a transmis că eliminarea părţii birocratice din programul Tomata şi prelungirea termenului de depunere a cererilor din acest program a fost decisă pentru a facilita accesul la sprijin pentru cât mai mulţi legumicultori.

„În urma dialogului cu fermierii interesaţi de accesarea programului Tomata, am luat decizia de a prelungi termenul de depunere a cererilor, pentru a facilita accesul la sprijin pentru cât mai mulţi legumicultori. Totodată, eliminăm partea birocratică a depunerii certificatului de atestare fiscală şi a cazierului fiscal din sarcina fermierului, pentru că, aşa cum am mai spus, rolul acestuia este să stea în câmp şi să producă, iar rolul funcţionarilor din structurile ministerului este de a-l sprijini în procesul de implementare al accesării programelor", a declarat Adrian Chesnoiu.

În luarea deciziei s-a ţinut cont şi de faptul că majoritatea solicitanţilor ambelor scheme de sprijin sunt persoane fizice care nu au realizat venituri, confruntându-se totodată cu lipsa lichidităţilor, a cheltuielilor necesare pentru achiziţia de sămânţă pentru înfiinţarea culturilor, precum şi cu alte costuri generate de încălzirea spaţiilor protejate dar şi a faptului că, aceştia întâmpină dificultăţi în accesarea şi utilizarea bazelor de date ale instituţiilor implicate în eliberarea documentelor necesare înscrierii în programe. 

(editor: R.A.)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministrul Apărării anunță recrutări pe bandă rulantă: „E nevoie de mai multă lume!”. Ce spune despre armata obligatorie

astăzi, 14:31

Ministrul Apărării din partea USR, Ionuț Moșteanu, vrea investiții mai mari în Armată. În opinia oficialului Guvernului Bolojan, MApN trebuie să se bazeze pe 120.000 de cadre. Mo...

Cadre didactice și inspectori școlari din Botoșani, experiențe preofesionale în Cehia, Turcia și Franța! (Foto)

astăzi, 13:07

Aproape 40 de cadre didactice și inspectori școlari au beneficiat de experiențe valoroase de formare și schimb de bune practici, cu scopul de a transforma școlile din mediul rural în comuni...

De ce renunță tinerii teologi la preoție? Preot din Botoșani: ”Prima dată am crezut că glumește”

astăzi, 12:16

Conform unor studii recente, un număr mare de preoți renunță în fiecare an la preoție. Informația este confirmată de un preot botoșănean. Mai exact, părintele Teodor Ciurariu, de la...