Mii de carduri-duplicat, solicitate de asiguraţii "uituci" din Botoşani

Mii de carduri-duplicat, solicitate de asiguraţii "uituci" din Botoşani
Inventate pentru dovedi serviciile medicale oferite de furnizorii ce aşteaptă decontarea lor, cardurile de sănătate au ajuns în judeţ în urmă cu mai bine de un an, însă procesul este continuu. Numai că, imediat după ce le-au primit de la poştaşi, unii asiguraţi au pus plicurile aşa de bine încât au şi uitat unde.

Ca atare, au fost nevoiţi să solicite un alt card care să-l înlocuiască pe cel pierdut sau chiar deteriorat. 2.832 de carduri-duplicat s-au imprimat la Imprimeria Naţională pentru botoşăneni, după ce aceştia au făcut solicitări în acest sens la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

În total, pentru asiguraţii din judeţ au fost tipărite 267.000 de carduri, în jur de 6.400 dintre ele găsindu-se în prezent la sediul CJAS pentru a fi ridicate de titulari. Şi asta deoarece titularii nu au fost găsiţi acasă la două vizite ale poştaşului, după cum se arată în contractul dintre Casa Naţională de Asigurări şi Poşta Română.

Alte 1.300 de carduri au fost trimise CJAS Botoşani de către Casa OPSNAJ pentru distribuire către pensionarii din sistemul militar sau co-asiguraţi ai cadrelor militare, 500 de plicuri fiind deja distribuite.

630 de carduri au fost refuzate de asiguraţi, din motive religioase sau de conştiinţă, aceştia dovedindu-şi calitatea de plătitor la sistemul de asigurări de sănătate. Din totalul cardurilor emise pentru asiguraţii botoşăneni, 161.320 au fost activate la furnizorii de servicii medicale din judeţ.

"În total, numărul cardurilor activate de asiguraţii botoşăneni este de 166.300, diferenţa însemnând asiguraţi din Botoşani care şi-au activat cardul în alt judeţ", susţine Costel Lupaşcu, şeful Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) analizează posibilitatea utilizării cardului de sănătate pentru validarea serviciului şi în cazul urgenţelor, dar la externare, cu excepţia asiguraţilor în stare foarte gravă sau în comă, spune preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

"Casa Naţională de Asigurări de Sănătate analizează cu specialiştii posibilitatea utilizării cardului de sănătate şi pentru asiguraţii care ajung la spital ca urgenţă medicală. Atenţie, nu vorbim de asiguratul cu politraumatism, de cel în comă sau în stare foarte gravă, adică la urgenţa majoră de cod roşu. Vorbim de acele urgenţe mai mici, cum ar fi o durere de spate, de stomac sau de bilă", a explicat preşedintele CNAS. În cazul acestor asiguraţi internaţi în urgenţă, cardul va fi utilizat la externare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
115

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
465

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
177

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...