Mihai Tincu - Au vrut sa ma faca si m-au facut!

Mihai Tincu - Au vrut sa ma faca si m-au facut!
Patronul uneia dintre insemnatele societati de confectii botosanene, SC Rapsodia Conf Botosani, Mihai Tincu, se afla in colimatorul organelor de control.

Nu este pentru prima data cand din dosul portilor unitatii razbate glasul nemultumirilor angajatelor. Inspectorii spun ca societatea a mai fost controlata si anul trecut, fiind descoperite grave abateri de la legislatia muncii.

Societatea de confectii Rapsodia Conf din Botosani este una dintre cele mai vechi firme ale judetului, care produce uniforme pentru carabinierii din Italia, cat si alte produse de lux.

Asta gratie efortului si muncii depuse de angajatii ce robotesc zi de zi pentru a asigura o paine copiilor pe masa. Fiindca, nu mai e demult o noutate, in judetul unde se agata harta-n cui trebuie sa te zbati mai abitir decat masa larga a romanilor pentru supravietuire.

Din nefericire, conditiile vitrege si statutul de vesnic defavorizati dau apa la moara unora, gata oricand sa profite de pe urma nefericirii altora.

 

La finele anului trecut, o anonima a ajuns la Inspectia Muncii din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. In respectiva plangere, se sesiza ca muncitorii din fabrica de confectii primesc salarii sub nivelul celui minim pe economie si ca muncesc peste program, fara a fi recompensati.

Ca urmare a petitiei primite, 2747/10298/09.12.2008, in perioada 19-22 ianuarie anul curent, reprezentantii Inspectiei Muncii au efectuat un control inopinat la SC Rapsodia Conf S.A. Botosani, precum si la Inspectoratul Teritorial de Munca Botosani. Au fost constatate cu acest prilej o serie de deficiente grave in activitatea unitatii, in domeniul relatiilor de munca. S-a confirmat faptul ca nu se respecta salariul minim brut pe tara garantat, ca nu se platesc orele suplimentare lucrate si nu se acorda repaosul saptamanal.

Unitatea este in prezent monitorizata, fiind stabilite masuri obligatorii si termene concrete de remediere a deficientelor constatate. Au fost aplicate mai multe sanctiuni contraventionale, inclusiv amenzi.

Cu ocazia controlului efectuat s-a constatat si lipsa totala de cooperare a conducerii societatii pentru solutionarea problemelor existente si eliminarea deficientelor constatate, precizeaza in adresa de raspuns, seful de serviciu Mihai George Roventa.

La controlul efectuat, nicio angajata nu a avut de adus vreo nemultumire in fata inspectorilor. Sefa ITM Botosani, Silvia Pasat declara ca unitatea a fost controlata si anul trecut, fiind dat avertisment si termene pentru aceleasi probleme. Ca urmare a sesizarii primite la Inspectia Muncii s-au deplasat trei inspectori de la corpul de control al calitatii inspectii de la centru si s-a facut un control comun.

Va fi monitorizat, se va urmari ducerea la indeplinire a masurilor, respectarea legislatiei. Se lucreaza peste norma de timp legala, nu se acorda salariul minim si alte deficiente. Termenul de intrare in legalitate este de 30 zile. Daca nu se conformeaza risca o amenda, intre 3.000-6.000 lei. Iar daca repeta, mai putem da una si inca una, pana intra in legalitate. Noi control am facut si anul trecut, s-au gasit aceleasi probleme, a primit avertisment. Va mai fi un nou control, a asigurat Silvia Pasat.

MIHAI TINCU: S-a calcat cu bocancul efectiv in activitatea unor oameni

Contactat telefonic, patronul SC Rapsodia Conf S.A., Mihai Tincu, aflat in Italia, a spus ca respectivul control a fost dictat de pe plan local si este tendentios.

Controlul este tendentios facut. Am facut plangere la ministrul Sarbu si la prefect. Am sa ii dau in judecata. S-a calcat cu bocancul efectiv in activitatea unor oameni si s-a adus o imagine negativa unitatii care ne afecteaza. Fabrica are 60 ani vechime, e de prestigiu, pe 8 noiembrie a implinit, a generat 9.000 de locuri de munca. Au vrut sa ma faca si m-au facut, a declarat Tincu, precizand ca in urma controlului s-a ales cu 14.000 lei amenda, numai pentru faptul ca s-a lucrat pe 1 decembrie, fiindu-i administrati 6.000 lei.

Au venit cu controlul, eram cu avocatul si directorul tehnic, s-a ajuns la discutii mai nepotrivite. Nu orisicand se dau 140 milioane. In ce priveste salariul minim brut, au fost probleme in luna septembrie 2008, extrasezon. E o pauza de lucru in august, cand se lucreaza pentru toamna – iarna, din septembrie incepe programul de primavara -vara. Oamenii au lucrat mai putin, au fost interpretate niste date din pontaj. Avem salarii de 700-800 lei si tichete. Am practicat foarte mult navetismul (40-50 persoane) noi platim transportul 200 lei, ii luam, ii socializam. Prima luna iau salariul fix, iar apoi ii pontam la cat produc. In septembrie, luna cu probleme, au lucrat 1-2-3 zile, spune patronul botosanean.

Acesta asigura ca salariul mediu este de 800 lei, fiind date salarii chiar de 1.600-1.800 lei.

O suta de oameni din cei 600 au peste 1.200 lei. Din cei 319 oameni pe care i-au gasit ca nu au salariul minim brut, ca nu si-au facut normele, la ora actuala mai sunt doar 26, a mai adaugat Mihai Tincu.

(Diana Florescu)

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vești sumbre pentru bugetari: din ianuarie anul viitor revine impozitarea progresivă!

Luni, 18 Martie 2024
277

Salariile bugetarilor ar putea îngheța pentru a reduce cheltuielile. Mai mult, anunță Marcel Boloș, ministrul de finanțe, impozitarea progresivă ar putea fi implementată în Rom&acir...

Mama lui Ayan, mesaj emoționant către comunitate: ”Este pentru prima dată când mă mândresc ca sunt româncă!”

Luni, 18 Martie 2024
5319

Ayan locuia la Tudora, cu bunicii, iar părinții munceau în Londra. Duminică, o veste cruntă i-a năucit: copilul lor nu era de găsit.Au urmat mai bine de 24 de ore de căutări, cu o mo...

Patru tineri din Botoșani, deținători de droguri, depistați și sancționați de jandarmi!

Luni, 18 Martie 2024
208

La finalul săptămânii trecute, în urma acțiunilor executate de jandarmii botoșăneni împreună cu Serviciul Județean de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani î...