Mihai Tabuleac: “Ministerul Sanatatii ne da foarte multa bataie de cap!”

Mihai Tabuleac: “Ministerul Sanatatii ne da foarte multa bataie de cap!”

 MIHAI TABULEAC, presedinte CJ  

Dupa ce in repetate randuri a sustinut ca este impotriva comasarii spitalelor, se pare ca in cele din urma presedintele Consiliului Judetean, Mihai Tabuleac, a acceptat aceasta idee, motivand ca “o facem, nu pentru ca suntem entuziasmati ca Ministerul Sanatatii a stabilit aceste conditii, ci pentru ca trebuie sa fim prudenti si sa ne protejam unitatile sanitare din judet, gandindu-ne in primul si in primul rand la interesul bolnavilor.

In cadrul sedintei de Consiliu Judetean de joi, Mihai Tabuleac a venit cu un proiect de hotarare care prevedea inititerea procedurii de desfiintare a anumitor spitale si transformarea lor in sectii ale Spitalului Judetean “Mavromati".

Este vorba de Spitalul de Copii, Spitalul de Obstetrica si Ginecologie, Spitalul de Pneumoftiziologie Botosani, care ar urma sa treaca de la Consiliul Local Botosani la Consiliul Judetean, acelasi lucru fiind valabil si in cazul Spitalului Orasenesc Saveni, ce ar urma sa treaca de la autoritatea locala la cea judeteana. Proiectul de hotarare mai prevede si trecerea la Spitalul Judetean a Sectiei de psihiatrie acuti din cadrul Spitalului de Psihiatrie Botosani.

Consilierii judeteni nu au fost de acord cu dezbaterea acestui proiect, pe motiv ca nu au avut timp sa il consulte si se vor reuni in sedinta extraordinara pe data de 3 mai. Comasarea acestor spitale si transformarea lor in sectii ale Spitalului Judetean dau posibilitatea ca cea mai mare unitatea spitaliceasca din judet sa fie clasificata in una din categoriile stabilite de Ministerul Sanatatii.

“Sunt, in continuare, impotriva comasarii, dar de data aceasta se vede treaba ca Ministerul Sanatatii ne da foarte multa bataie de cap. Eu sper ca stie ce face si ca ceea ce face se numeste cu adevarat reforma. De la 1 iulie 2010, de cand ne-a transferat noua raspunderea managementului unitatilor sanitare cu paturi, am asistat la foarte multe contradictiii, la foarte multa sovaiala. Mai intai ne-au pus sa punem manageri, sa punem Consiliu de Administratie, sa eficientizam si noi chiar am luat in serios aceasta raspundere si consideram ca am si facut pasi destul de hotaratori in aceasta directie. Dintr-odata a venit cu un ordin, tot facut asa rapid, nu zic ca nu a existat o dezbatere publica, dar toata lumea spera ca in urma dezbaterii publice sa se si tina cont de observatiile facute. Nu numai ca nu s-a tinut cont, ordinul a fost chiar mai dur decat forma ce a fost pozitionata pentru dezbatere publica", a declarat Mihai Tabuleac, presedintele Consiliului Judetean.

Acesta sustine ca o data cu comasarea acestor spitale s-ar evita situatii de genul celei de la Darabani, unde spitalul a ramas fara finantare.

“Pentru a nu risca includerea pe lista neagra, ca ati vazut ca se lucreaza cu lista neagra, azi o face domnul ministru al sanatatii, spre seara o si publica in Monitorul Oficial si de a doua zi ti s-a taiat finantarea. Pentru a nu risca sa ajungem in aceasta situatie, pentru ca avem exemplul cu Spitalul din Darabani, am propus un proiect prin care realizam si unele comasari, o facem nu pentru ca suntem entuziasmati ca Ministerul Sanatatii a stabilit aceste conditii, ci pentru ca trebuie sa fim prudenti si sa ne protejam unitatile sanitare din judet gandindu-ne, in primul si in primul rand, la interesul bolnavilor", a precizat presedintele Consiliului Judetean.

Cat priveste soarta managerilor de spitale si a personalului, Mihai Tabuleac a adaugat ca “Personalul medical, in niciun caz, nu va fi clintit, nu se vor opera modificari structurale, noi ramanem cu acelasi unitati sanitare cu paturi, si nu cred ca trebuie facut prea mult scandal in legatura cu faptul ca la o anumita unitate la placuta de la intrare nu o sa mai scrie unitate cu personalitate juridica si o sa scrie sectie a altei unitati cu personalitate juridica. In ceea ce priveste elaborarea acestui proiect ne-am gandit la protejarea unitatilor sanitare din judet, ne-am gandit la bolnavi si inca nu ne-am gandit la soarta directorilor, dar o vom face de acum inainte".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Incendiu la o gospodărie din apropierea Mănăstirii cu un albastru unic în lume!

astăzi, 15:40
26

Incendiul a izbucnit în jurul orei 15:00, la o gospodărie din localitatea Voroneț. Pompierii suceveni intervin pentru localizarea și lichidarea incendiului.Momentan se manifestă la o cas...

Tânăr prins beat la volan în Sâmbăta Mare, polițiștii au întocmit dosar penal!

astăzi, 15:23
24

În cursul zilei de sâmbătă, în jurul orei 3:00, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Dorohoi au oprit pentru control, pe o stradă din municipiul Dorohoi, un autoturism condus d...

Botoșănean băgat în închisoare pentru o infracțiune săvârșită în urmă cu patru ani!

astăzi, 13:20
93

În cursul zilei de vineri, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Ștefănești au identificat un bărbat de 40 de ani, din orașul Ștefănești, pe numele căruia era emis un mandat de ex...