Mihai Eminescu si inflatia din Viena anului 1872

Mihai Eminescu si inflatia din Viena anului 1872
Plecat in Viena la studii, Mihai Eminescu le scrie parintilor, in 1872, despre "scumpetea cea cumplita" ce-a cuprins orasul si le cere sa-i trimita "nemijlocit" banii lunari.

Un Eminescu aflat in plina efervescenta creatoare, dar si in continua lupta cu realitatea dura. Poetul scrie ca toate-celea s-au scumpit cu o a treia parte si respinge versiunea ca scumpirile ar fi cauzate de investitiile pentru Expozitia Mondiala pe care Viena urma sa o gazduiasca un an mai tirziu.

"Dar eu cred ca-i numai un pretext spre-a urca preturile, caci pana la expozitie mai e un an", le scrie Eminescu parintilor.

"Banii lunari, va rog a-i trimite nemijlocit dupa primirea acestei epistole - caci sunt cu desavarsire lipsit in momentul de fata. Afara de causele lesne de priceput care-si au nascere in boala mea, se mai adaoga si scumpetea cea cumplita, ce-a inceput a domni aicia. Toate-celea costa azi cel putin cu o a treia parte mai mult de cum costau inainte de-un an si la toate astea expozitia-i de vina. Asa se zice - dar eu cred ca-i numai un pretext spre-a urca preturile, caci pana la expozitie mai e un an. Va spun drept, ca traiesc cu mare greutate. In momentul in care va scriu aceste siruri ma aflu in lipsa deplina de bani, asa incat imi trebui sa imprumut dela cineva, desi si imprumutarea e grea, caci cunoscutii mei ca si mine, n`au nici ei de unde. Rugandu-va inca o data sa-mi trimiteti imediat bani, imbratisez pe Serban, pe Harieta (careia-i multamesc pentru scrisoare) pe Mateiu, va sarut manele si reman cu iubire si respect.


al Dvoastra supus fiu Mihai"

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șpagă de 500.000 de euro pentru angajarea unui botoșănean! Dosar răsunător la DIICOT (Video)

astăzi, 12:19
143

Apar informații din dosarul în care primarul Iașului, Mihai Chirica, este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași.Un funcționar, martor...

Botoșănean atacat noaptea pe stradă de un tânăr de 20 de ani!

astăzi, 12:02
69

La data de 25 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 20 de ani, din municipiul Botoș...

Liberalii și-au depus candidaturile pentru Consiliul Județean Botoșani. Iftime: ”Politica nu este doar vot, este despre cum poți să faci bine oamenilor!” (Foto, Video)

astăzi, 11:33
166

Partidul Național Liberal de la Botoșani a depus astăzi candidaturile pentru președinția Consiliului Județean și pentru funcțiile de consilieri județeni.”Lumea așteaptă schimbarea...