MFP: Creşterea salariilor profesorilor ar duce la concedierea a 100.000 de bugetari

MFP: Creşterea salariilor profesorilor ar duce la concedierea a 100.000 de bugetari
Reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) au anunţat, joi, că economia nu permite majorarea salariilor mai mult decât s-a făcut până acum, o eventuală creştere a salariilor profesorilor echivalând cu concedierea a 100.000 de bugetari.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Dan Tudor Lazăr a declarat: "Economia românească nu-şi permite în acest moment să majoreze salariile mai mult decât s-a făcut până acum. Acest lucru s-ar putea realiza doar printr-o majorare a veniturilor, ceea ce presupune fie creşterea impozitelor şi taxelor, fie creşterea deficitului bugetar. Pe de altă parte, majorarea deficitului bugetar duce la încălcarea protocolului cu FMI şi ar trebui să ne împrumutăm de pe piaţă pentru a finanţa deficitul, adică ar creşte şi gradul de îndatorare".

La rândul său, secretarul de stat în MFP Gheorghe Gherghina a explicat că pentru a menţine anvelopa cheltuielilor cu personalul şi în acelaşi timp să fie operate creşteri salariale pentru profesori ar însemna ca din sectorul bugetar să plece 100.000 de oameni.

"Din punct de vedere economic, noi încercăm să ţinem lucrurile sub control şi să păstrăm o stabilitate, şi în acelaşi timp încercăm să reducem cheltuielile de personal. Gherghina a mai spus că o eventuală majorare a salariilor profesorilor necesită fie creşterea impozitelor, ceea nu este de dorit pe o perioada de revenire economică, fie renegocierea nivelului de deficit excesiv, ceea ar fi greu de obţinut", a spus Gherghina.

Acesta a adăugat că singura posibilitate de majorare a salariilor profesorilor ar fi de micşorare a cheltuielilor de investiţii şi capital, ce presupune încetinirea creşterii economice şi reducerea numărului de locuri de muncă din sectorul economic.

Gherghina a mai precizat că în cazul profesorilor care au câştigat în instanţă majorarea salarială de 50%, se va ţine cont de programul de eşalonare stabilit prin Ordonanţa 71, respectiv 34% din valoarea totală a sumelor care trebuie acordate vor fi plătite în 2012 , 33% vor fi achitate în 2013 şi 33% în 2014.

Potrivit datelor furnizate de Gherghina, valoarea sumelor care trebuie plătite celor care au câştigat în instanţă majorarea salarială de 50% este de 7,5 miliarde de lei, incluzând toate categoriile de bugetari.
Reprezentanţii ministerului au precizat că în acest moment nu este posibil să acorde în acelaşi timp şi sumele cuvenite în urma hotărârilor judecătoreşti şi revenirea la salariile de dinainte de tăierea cu 25%.

"Costurile pentru rambursarea sumelor obţinute din hotărârile judecătoreşti depind de modul în care se vor face. Mai exact dacă plătim totul la 1 ianuarie 2012 vom avea costuri mai mari decât dacă am face aceste plăţi eşalonat, pe întreaga durată a anului", a precizat Gherghina.

Secretarul de stat a conchis că în acest moment este foarte important să se cheltuiască şi pentru investiţiile necesare, mai ales în domeniul infrastructurii şi cu precădere pentru autostrăzi, considerând că infrastructura "mai bună" ar atrage investitorii în România.

 

NewsIn

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Centrul Vechi s-a umplut de oameni și mașini! Care au fost „vedetele” la Retroparada Primăverii (Foto, Video)

astăzi, 12:50
271

Retroparada Primăverii, eveniment organizat de Retromobil România, a fost și anul acesta un prilej pentru botoșăneni de a adimira mașini construite în ultima jumătate de secol, unele...

Apă sistată într-un oraș și mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 12:09
229

Urmare a avariei produse în zona localității Leorda pe conducta din oțel Ø 400 mm, remediată operativ de echipele Nova Apaserv Botoșani, și având în vedere că umplerea ...

Polițiștii de frontieră continuă să curățe Prutul de plase monofilament interzise de lege!

astăzi, 11:35
71

În ultima săptămână, poliţiştii de frontieră botoșăneni care executau misiuni de patrulare pe râul Prut sau în cooperare cu reprezentanți ai A.J.V.P.S. Botoșani, cu a...