Meteorologii au prelungit codul galben de caniculă în județul Botoșani!

Sunt prognozate temperaturi de peste 34 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi ridicat.

Meteorologii au actualizat prognoza și au prelungit Codul Galben de caniculă, la Botoșani.

Potrivit Adiministrației Naţionale de Meteorologie și mâine vor fi între 34 ...37 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi, în continuare, ridicat, iar indicele temperatură - umezeală va atinge pragul critic de 80 de unități.

Local, noaptea va fi tropicală, cu minime ce se vor situa între 18 ... 20 de grade.

Pentru a trece cu bine de această perioadă, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri:

 

✔️️efectuaţi deplasări în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul;

✔️evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;

✔️purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;

✔️evitaţi băuturile ce conţin alcool, cofeină sau zahăr;

✔️consumaţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe sau ceaiuri;

✔️mâncaţi fructe şi legume şi evitaţi alimentele cu un conţinut mare de grăsimi;

✔️păstraţi legătura cu persoanele în vârstă din familia dumneavoastră, interesați-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă la nevoie;

✔️nu lăsaţi copiii / animalele de companie singuri/singure în autoturisme;

✔️creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.

Evitaţi creşterea temperaturii, având grijă să:

✔️limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi a surselor de căldură;

✔️menţineţi închise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis;

✔️scădeţi temperatura, având grijă să aerisiţi dimineaţa devreme sau seara târziu;

✔️reglaţi aerul condiţionat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

Pentru a preveni incendiile în perioada caniculei, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

✔️respectați normele de prevenire și stingere a incendiilor;

✔️nu utilizați focul deschis în zonele cu vegetație uscată, la distanțe mici față de locurile cu pericol de explozie sau față de materiale combustibile;

✔️nu expuneți la soare sau în zone supraîncălzite recipiente sau rezervoare ce conțin lichide inflamabile sau gaze sub presiune;

✔️pregătiți hrana prin utilizarea focului deschis doar în locurile special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau la alte vecinătăți;

✔️nu aruncați țigările nestinse în apropierea vegetației uscate;

✔️nu lăsați copiii nesupravegheați, cu mijloace ce pot produce aprinderea (chibrituri, brichete etc.).

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Daniel David: ”Profesorii pensionari nu iau din orele altora mai tineri, dar nu avem suficientă resursă umană!”

astăzi, 11:02

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, a declarat că profesorii pensionari „nu iau din orele altora mai tineri, dar nu avem suficientă resursă umană”. Acesta a spus că...

Alcoolemie de 1,13 la volan, botoșănean plasat sub control judiciar!

astăzi, 10:22

Polițiștii au oprit pentru control pe drumul județean DJ 292, în orașul Săveni, un autoturism condus de un bărbat, de 49 de ani, din aceeași localitate. Întrucât emana hale...

ANSVSA: Recomandări pentru populație și verificări intensificate pentru comercianți în perioada în perioada Sărbătorilor de iarnă

astăzi, 09:33

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) adresează cetățenilor o serie de recomandări esențiale privind achiziția, manipularea și consumul alimen...