Meseria de pădurar, dacă ar putea fi numită așa, pentru că, în fapt, vorbim despre adevărații iubitori ai pădurii, a devenit în ultimii ani una din cele mai periculoase din România, iar acest lucru după ce mai mulți pădurari au fost uciși și peste 170 au fost agresați în ultimii ani! Să fii pădurar începe să fie mai greu în România decât să fii polițist și să te lupți cu cartelurile de traficanți de carne vie!
Nu mai puțin de 16 pădurari au căzut victime unor agresiuni în primele luni ale anului, iar câțiva au fost uciși. Ultimul deces a fost înregistrat ieri.
Un pădurar din cadrul Direcției Silvice Maramureș a fost ucis în timp ce încerca să prevină o tăiere ilegală la Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț. Liviu Pop, pădurar în cadrul Direcției Silvice Maramureș, a fost ucis miercuri seara într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț, în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori.
Din primele informații, pădurarul Liviu Pop a fost împușcat mortal, iar corpul acestuia, abandonat într-o vale, prezintă numeroase urme de agresiune fizică. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș și polițiștii fac cercetări la fața locului. Liviu Pop avea 30 de ani, era angajat al Direcției Silvice Maramureș de șapte ani, era căsătorit și avea trei copii.
La fața locului, s-a deplasat de urgență directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Gheorghe MIHĂILESCU, care a transmis un mesaj de condoleanțe.
Acesta este al doilea angajat al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva ucis în ultimele luni în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, respectiv paza pădurii, după ce în urmă cu o lună un alt pădurar, Răducu Gorcioaia, angajat al Ocolului Silvic Pașcani, din cadrul Direcției Silvice Iași, a fost ucis de trei persoane surprinse în timp ce tăiau ilegal arbori.
Cazurile de agresiune la adresa personalului silvic din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva s-au menținut la un nivel înalt în ultimii cinci ani, pe fondul întăririi măsurilor de prevenire și combatere a tăierilor ilegale și preluare în pază a unor păduri private care nu aveau asigurate servicii silvice.
De la începutul acestui an s-au înregistrat 16 cazuri de agresiune asupra personalului silvic al Romsilva care asigură paza fondului forestier administrat, iar între 2014 și 2018 au avut loc alte 168 de cazuri de agresiuni asupra personalului Romsilva care asigura paza pădurilor, în numeroase cazuri fiind necesară spitalizarea, în urma rănilor grave suferite.
În România pădurarii nu sunt înarmați, ceea ce îi face extrem de vulnerabili în fața mafiei pădurilor.