Mesaj catre conducerea DGASPC: Nu furati zambetul copiilor pentru cativa lei!

Sindicatul IMPACT Botosani, sindicat care reprezinta interesele a peste 1.100 de salariati din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Botosani, isi manifesta indignarea fata de intentia actualei conduceri a institutiei de a acorda prioritate unei iluzorii reduceri de cheltuieli bugetare in dauna interesului superior al copilului aflat in dificultate.

In ultimii 10 ani, sistemul de protectie a copilului s-a reformat semnificativ, prin infiintarea si dezvoltarea unor alternative la serviciile rezidentiale clasice. Una dintre aceste alternative a fost si crearea unei retele de asistenta maternala, cu peste 350 de asistenti maternali profesionisti care ofera ocrotire, ingrijire si educare specializata unui numar de circa 550 de copii aflati in dificultate.

S-a demonstrat, atat stiintific, cat si practic, ca dezvoltarea fizica, psihica si intelectuala a unui copil aflat in plasament la un asistent maternal profesionist, precum si abilitatile sale de socializare si integrare socio-profesionala sunt la un nivel superior, comparativ cu cele ale unui copil instituionalizat intr-un centru rezidential clasic.

Suntem consternati sa constatam ca in ultimele zile asistentii sociali din cadrul institutiei au fost sfatuiti de conducerea institutiei sa propuna Comisiei pentru Protectia Copilului Botosani, directorului institutiei sau, de la caz la caz, instantei de judecata, masuri care sunt contrare interesului superior al copilului, cu unicul scop de a se ajunge astfel la suspendarea sau incetarea activitatii unui numar cat mai mare de asistenti maternali profesionisti.

Dintre masurile aberante avute in vedere de conducerea institutiei si care vor afecta atat interesul superior al copilului, cat si situatia socio-profesionala a asistentilor maternali, enumeram:
-eliminarea plasamentului in regim de urgenta la un asistent maternal a copiilor proveniti de la alt asistent maternal;
-instituirea unor criterii de atestare/reatestare suplimentare fata de cele expres prevazute prin actele normative in vigoare, unele dintre ele discriminatorii pe criterii de gen sau de stare civila (ex.: limitarea sau chiar impiedicarea atestarii/reatestarii asistentilor maternali de sex masculin sau a celor necasatoriti);
-inlocuirea masurii de plasament la asistent maternal cu plasament in sistem rezidential, in special in cazul copiilor cu varsta mai mare de 10 sau 14 ani, precum si al copiilor cu handicap, indiferent de diagnostic sau de evolutia in familia substitutiva.

Este trist ca dupa ani de zile de reforma institutionala se ajunge ca, in decurs de cateva saptamani, centrele de plasament sa fie reocupate la comanda de copii care au cunoscut avantajele unui mediu familial, pe perioada cat s-au aflat la un asistent maternal profesionist.

Este trist ca munca de ani de zile de reunire a fratilor la acelasi asistent maternal profesionist se iroseste, doar pentru ca anumite persoane din conducerea DGASPC se gandesc ca astfel vor economisi o oarecare suma de bani.

Stimata conducere a D.G.A.S.P.C. Botosani si stimati membri ai Comisiei pentru Protectia Copilului Botosani,
Va rugam ca atunci cand va veti exprima punctul de vedere si veti decide soarta copiilor si a asistentilor maternali profesionisti, sa nu aveti in vedere numai ratiuni economico-financiare, ci, in primul rand, sa va ganditi la efectele pe termen mediu si lung ale masurilor dispuse asupra beneficiarilor directi si indirecti.

In familia asistentului maternal profesionist unii copii au zambit pentru prima oara!
Nu le furati acest zambet pentru cativa lei!

SINDICATUL IMPACT BOTOSANI
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod Galben de inundații în Botoșani, de duminică dimineață până luni seară!

astăzi, 14:02

Hidrologii au actualizat prognoza și au anunțat că există risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia și au emis un cod galben de duminică, de la ora 06:00, până luni, ...

Ziua și amenzile: Cheflii din Centrul Vechi ”deranjați” de polițiștii locali!

astăzi, 13:28

În ciuda controalelor dese, a monitorizărilor permanente prin intermediul camerelor de supraveghere instalate în zonă, abaterile sunt la ordinea zilei. În cursul zilei de joi, 2...

Leon Dănăilă despre ultimele clipe ale soției sale, Alexandrina: ”Nu am încetat să-i duc flori nici când se afla în stare de inconștiență pe patul de spital!” (Foto, Video)

astăzi, 11:43

Puțini știu că medicul Leon Dănăilă a fost un soț împlinit, un bărbat care și-a iubit și încă își iubește soția, chiar și după moarte. Cei doi s-au cunoscut la Com...