Merita sau nu sa te intorci in Romania dupa ce ai studiat/lucrat in strainatate?

Merita sau nu sa te intorci in Romania, odata plecat la studii sau la munca in alta tara? Aceasta e intrebarea pe care si-o pun cei mai multi dintre cei stabiliti peste hotare. Tocmai de aceea, va propun sa raspundem impreuna la aceasta intrebare si sa stabilim ce posibilitati ofera tara noastra prin comparatie cu strainatatea.

In ultimul an, scrie Avocatnet.ro, am realizat o serie de interviuri cu tineri ce studiaza in strainatate sau care lucreaza deja in multinationalele si corporatiile de peste hotare, despre care puteti citi aici, aici sau aici.

Toti mi-au marturisit ca sunt multumiti de traiul printre straini, de salariile generoase si de conditiile mult mai bune de viata. Totul e mai curat, mai frumos, mai simplu, oamenii sunt mai educati, mai simpli, sunt organizati, nu barfesc, nu sunt rai si superficiali.

Printre cei plecati gasim, insa, si tineri care duc dorul casei, care, in ciuda numeroaselor posibilitati si avantaje oferite de strainatate, s-ar intoarce in Romania fara sa clipeasca. Tot acasa e cel mai bine, spun ei. Indiferent de mizeria de pe strazi, de coruptie, de sistemul educational aflat intr-un declin continuu, pentru ei (ca, de altfel, si pentru noi, cei ramasi in tara) acasa este acasa.

Niciunul nu exclude intoarcerea acasa, candva. Dar fiecare afirma ca, pentru a se intoarce, ar trebui ca Romania sa le ofere stabilitate, siguranta si confort financiar.

Poate ca multi dintre cei care citesc aceste randuri nu au studiat sau lucrat in strainatate niciodata. Cu toate acestea, va propun sa facem impreuna un exercitiu de imaginatie si sa stabilim daca, odata plecat la studii sau la munca in alta tara, mai merita sa te intorci in Romania.

De ce sa te intorci in Romania?

1. Pentru ca cei mai multi dintre cei care pleaca lasa in urma familii, rude, prieteni sau iubiti. Si, oricat de rezistenti ar fi, majoritatea isi doresc ca, peste ceva vreme, sa se intoarca la "ai lui", sa se simta acasa. Cumva, printre straini, dorul de casa se amplifica si totul, de la mancare pana la stil de viata, pare mai bun in Romania. Aici sunt amintirile copilariei, fotografiile cele mai de pret si campurile cele mai verzi si mai frumoase.

2. Desi nu isi dau seama prea bine la inceput, cei plecati incep, cu timpul, sa duca dorul limbii materne. Da, este bine sa cunosti o alta limba straina si sa o vorbesti fluent. Dar, stim cu toti ca emotiile, sentimentele, dorul sau dragostea nu pot fi exprimate la fel de bine intr-o alta limba. Poate ca limba romana nu este cea mai frumoasa din lume, dar, pentru un roman, inseamna autenticitate, inseamna singura modalitate prin care isi poate pune in cuvinte trairile.

3. Prejudecatile privind Romania inca exista in unele tari din Europa, astel ca romanilor le sunt in continuare atribuite diverse defecte sau sunt considerati cersetori, hoti sau tigani. Prin urmare, angajatorii de peste hotare sunt inca reticenti in a angaja cetateni ai tarii noastre. Sau, chiar daca angajeaza, o fac pe functii de executie, prost remunerate. Exista, desigur, si norocosi care obtin locuri de munca foarte bine platite, fiind incadrati pe functii de conducere.

De ce sa NU te intorci in Romania?

1. Primul argument care ne vine in minte este salariul mic. Daca aici, cu un salariu mediu pe economie, nu iti permiti decat unele cumparaturi si plata utilitatilor, in alte state europene ai putea trai linistit cel putin o luna si jumatate.

2. Nu este o noutate pentru nimeni ca tara noastra nu ofera aceleasi posibilitati ca strainatatea. Mediul de afaceri nu este sustinut, locurile de munca sunt putine, sistemul educational nu mai e "ce-a fost odata", iar angajatorii nu mai respecta salariatii. Cu fiecare an ce trece, aici devine din ce in ce mai greu sa te dezvolti, sa avansezi profesional sau sa iti faci propria afacere. Prin comparatie, in "afara" lucrurile stau putin diferit, regulile sunt la fel pentru toti si, mai cu seama, sunt respectate de toata lumea. In plus, universitatile ofera programe educationale avansate si un mediu de lucru placut, laboratoare echipate corespunzator si sali utilate si curate, iar nivelul este destul de ridicat.

3. Cei care locuiesc peste hotare au un avantaj major: pot invata cu usurinta o limba straina. Nu este deloc de neglijat acest aspect, stiut fiind ca in Uniunea Europeana, spre exemplu, cunoasterea a doua limbi a devenit o cerinta obligatorie la angajare. In plus, si mai important este ca ofera si copiilor lor posibilitatea nu doar de a cunoaste la perfectie doua limbi (romana si cea a tarii in care locuiesc), ci si o educatie diferita de cea romaneasca. Oricum, in cele mai multe cazuri, copiii reprezinta motivul principal pentru care romanii decid sa se stabileasca in alta tara.

 

Sunt convinsa ca exista si alte argumente pro si contra intoarcerii in Romania, asa ca astept sa va spuneti parerea intr-un comentariu, ne invită avocatnet.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Activități de informare și educare preventivă, realizate de ISU Botoșani în trei unități școlare din județ! (foto)

Friday, 11 October 2024

Peste 700 de elevi, cadre didactice și personal auxiliar au participat, astăzi, la mai multe activități de informare și educare preventivă desfășurate de pompieri la Școala Gimnazială nr. 4 ...

Primăria Botoșani, partener în Campania de iluminat architectural „Ziua Părinților de Îngeri”! (foto)

Friday, 11 October 2024

În semn de solidaritate cu familiile care au suferit astfel de pierderi, mai multe clădiri emblematice din 13 orașe din țară vor fi iluminate în culorile roz și bleu, simboluri ale sp...

S-a semnat contractul pentru extinderea rețelei de canalizare în zona Lebăda și satul Curtești! (foto)

Friday, 11 October 2024

Această investiție a fost solicitată de rezidenții din zonă încă din anul 2019, prin interpelări în Consiliul Local și adrese scrise. În urma acestor solicitări, Primăria B...