Şedinţă pe cât de discretă pe atât de importantă şi de surprinzătoare la Institutul „Socola“. Într-o premieră pentru această unitate medicală a Iaşului, membrii Consiliului de Administraţie au propus şi votat revocarea din funcţie a managerului, botoșăneanul Gabriel Oprişanu. Decizia finală trebuie luată de Ministerul Sănătăţii, căruia îi este subordonată unitatea.
„Este ilegal. Sunt în concediu de odihnă“, a transmis dr. Oprişanu telefonic, când a fost întrebat despre decizia CA. Potrivit legii, CA poate revoca managerul, în anumite condiţii, care par acum a fi îndeplinite, scrie Ziarul de Iasi. Contactat telefonic, managerul Oprişanu a declarat că nu a fost informat de această hotărâre şi că momentan se află în concediu până la jumătatea lunii.
Ordinea de zi a şedinţei CA
Principalele subiecte de pe ordinea de zi au fost legate de activitatea managerului şi de propunerea măsurilor pentru îmbunătăţirea activităţii. De asemenea, în timpul şedinţei a fost analizat un raport care a fost solicitat managerului de către preşedintele CA, în care a cerut să fie precizat modul de rezolvare a măsurilor dispuse de către MS prin mai multe rapoarte de control. Astfel, în hotărâre, membrii CA susţin că au fost constatate mai multe încălcări ale obligaţiilor existente în contractul de management. „Au fost analizate Rapoartele de control împreună cu documentele puse la dispoziţie de managerul unităţii sanitare. S-a constatat faptul că măsurile specificate ca fiind îndeplinite, prezentate în documentele transmise de către managerul unităţii sanitare, sunt de fapt propuneri şi precizări, astfel nefiind implementate, în integralitate, măsurile dispuse prin rapoartele de control cu nr. NB 7965/21.05.2015, nr. SP 5430/23.04.2019 şi nr. VSC 546/14.11.2019 şi aprobate de MS“, se precizează în hotărârea CA. Reamintim că, pe parcursul anului trecut, Corpul de Control al MS a fost de mai multe ori la „Socola“.
Câteva dintre cele mai grave nereguli descoperite au făcut referire la modul în care au fost organizate concursurile, uneori fără să existe posturi vacante, fără ca cei angajaţi să poată demonstra că au competenţe necesare pentru ocuparea posturilor, dar şi cazuri în care angajarea pe anumite posturi pare a fi făcută preferenţial, cu criterii adaptate în acest sens. Tot anul trecut, Corpul de Control al MS a propus ca măsură iniţierea unei „acţiuni pe rolul instanţei de judecată, în vederea anulării concursurilor“, fiind vorba despre concursul pentru ocuparea a 93 de posturi care a fost suspendat în luna septembrie. Asupra acestui concurs existau suspiciuni de fraudare, iar în luna decembrie, după două luni, a fost reluat de la proba interviu. Între timp, 30 de candidaţi s-au retras din cursă şi şi-au retras dosarele, restul de 63 continuând probele, majoritatea fiind declaraţi admişi şi ulterior angajaţi. Contactat telefonic, dr. Şerban Turliuc, care este preşedintele CA al spitalului, a refuzat să discute şi să ofere informaţii suplimentare cu privire la această hotătâre, motivând că nu oferă declaraţii telefonic şi nici nu este purtător de cuvânt al unităţii, potrivit Ziarului de Iași.
Managerul poate fi revocat de CA în anumite cazuri
Conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, la art. 187, alin. 10 litera f) se precizează că membrii CA pot „propune revocarea din funcţie a managerului şi a celorlalţi membri ai comitetului director în cazul în care constată existenţa situaţiilor prevăzute la art. 178 alin. 1 şi la art. 184 alin. 1“. Astfel, în articolul 184 din legea nr. 95/2006 managerul poate fi revocat „în cazul nerealizării indicatorilor de performanţă ai managerului spitalului public, prevăzuţi în contractul de management timp de minimum un an“, „în cazul în care se constată abateri de la legislaţia în vigoare care pot constitui un risc iminent pentru sănătatea pacienţilor sau a salariaţilor“, dar şi „în cazul în care se constată de către organele de control şi instituţiile abilitate în condiţiile legii abateri de la legislaţia în vigoare care sunt imputabile managerului sau, după, caz, oricăruia dintre membrii comitetului director şi care, deşi remediabile, nu au fost remediate în termenul stabilit de organele sau instituţiile respective“. Surse din interiorul spitalului au confirmat că la şedinţă au existat cinci membri cu drept de vot, fiind înregistrată o singură abţinere, şi că este „primul pas către normalitate făcut de cei din CA, fiind o situaţie extrem, extrem de gravă în spital“.
Oprişanu: Propunerea este o nulitate
Mangerul „Socola“, dr Gabriel Oprişanu, a precizat că a lipsit de la şedinţa de vineri, fiind în concediu de la începutul lunii februarie, catalogând situaţia ca fiind una „ridicolă“ şi acuzându-l pe preşedintele CA, dr. Şerban Turlic, de conflict de interese, acesta fiind şi şef de secţie în cadrul spitalului. „Hai să remarcăm ridicolul situaţiei: un amărât de şef de secţie propune revocarea unui manager. Să remarcăm şi conflictul de interese în care este dr. Turliuc, care ca şef de secţie are contract de administrare cu managerul şi este şi membru în CA. Din acest motiv a fost sesizată Agenţia Naţională de Integritate şi procuratura.
El nu poate să îndeplinească această poziţie, pentru că în termen de 30 de zile el trebuia să îşi înlăture motivele de conflict de interese. Din punctul meu de vedere, propunerea lor, dacă există aşa ceva, este o nulitate“, a declarat managerul „Socola“. Acesta mai susţine că o astfel de propunere este ilegală, fiind luată în timp ce se afla în concediu. „Este ceva absolut ilegal. Vorbim de fapte de natură penală pe care le vor constata alţii“, a completat acesta. De asemenea, există informaţii conform cărora la Ministerul Sănătăţii s-a discutat de mai multe ori de schimbarea din funcţie a lui Oprişanu, însă până acum nu s-a întâmplat nimic concret. Schimbarea lui Oprişanu nu ar fi însă o surpriză, el fiind numit aici cu sprijin PSD.