Medicul Aurel Tinca: "În 80 la suta din cazuri, copiii nu au nevoie de tratament cu antibiotic"

Percepția multor părinți ca la primele semne de boală ale copiilor să le administreze antibiotice sau să îi îndoape cu medicamente pentru creșterea imunității este greșită, susțin medicii pediatri.

Potrivit medicului Aurel Tinca, în primii ani de viață un copil vine în contact cu sute de specii microbiene, dar singur își formează imunitatea și reacționează atunci când ia contact cu acestea.

"Există situații în care medicația pentru creșterea și susținerea imunității este necesară, dar aceasta este în situația unor copii debilizați prin anumite afecțiuni sau care sindroame de imunodeficiență recunoscute sau cunoscute și nu dacă un copil s-a îmbolnăvit de două-trei ori într-o lună, gata trebuie, să îi creștem imunitatea. De când copilul se naște până când merge la școală el vine în contact cu 500 și ceva de specii microbiene și în felul acesta își formează imunitatea, organismul lui reacționează la contact și își formează imunitatea. Cam 10-15% dintre aceste afecțiuni au o etiologie microbiană bacteriană și ar pune problema tratamentelor antibiotice. Restul sunt virale sau de altă natură. Nu este corect ca atunci când un copil face de mai multe ori afecțiuni respiratorii să considerăm că ar fi debil imun. Nu de aia o face. El o face pentru că reacționează. Din fericire, la cele 500 si ceva de contacte pe care le are abia vreo 20% sunt expresive clinic, restul trec", a spus medicul Aurel Tinca.

Foarte important este ca atunci cand un copil dă semne de boală acesta să fie dus de părinți la medic.

Totuși, medicul Aurel Tinca atrage atenția că sunt cazuri când medicii prescriu tratamentul solicitat de aparținători.

"Apare o chestie de intercondiționalitate între cei doi, între aparținător și medic. Aparținătorul cere un tratament, medicul îl dă cam cum vrea acesta, îmi pare rău să spun asta, dar așa se întâmplă, și îi dă un tratament antibiotic deși nu are nevoie și se încheie un cerc vicios. Și dacă se duce la un alt medic și spune că nu îi dă spune că nu merge altă dată că nu i-a dat antibiotic. În 80% dintre situații copiii nu au nevoie de acest tratament cu antibiotic și o spun cu toată răspunderea. Au nevoie de susținere simptomatică, au nevoie de puțină protecție, de o alimentație ceva mai energică și de foarte multe lichide și copilul singur trece peste acest impas. Atunci când devine expresivă clinic o astfel de afecțiune virală, cu febră mare, tuse, poate să impresioneze dar dacă acea febră nu depășește 48 de ore tratamentul antibiotic este inutil. Nu are nevoie. Înseamnă că organismul a reacționat și învinge chestia aceasta. Dacă venim cu tratamente exagerate pe o boală virală, împiedicăm organismul să se apare", a mai spus medicul pediatru.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Iftime ratează postul de prim-vicepreședinte PNL, dar se întoarce acasă cu o strângere de mână de la Nicușor Dan!

Saturday, 12 July 2025

Ilie Bolojan este oficial președintele Partidului Național Liberal, după ce a fost ales sâmbătă la congresul de partid. Pentru cele patru funcţii de prim-vicepreşedinte au fost î...

Clipe de groază pentru o bătrână: Atacată de un individ violent, salvată de o vecină care a ajuns apoi la spital!

Saturday, 12 July 2025

În cursul zilei de sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr de 31 de ani, din Dorohoi...

Antrenorul Farului, înaintea meciului cu FC Botoșani: ”Tot timpul echipa condusă de Leo Grozavu a avut spirit de luptă!” (Video)

Saturday, 12 July 2025

Farul Constanța începe sezonul 2025-2026 din Superliga pe terenul celor de la FC Botoșani. Partida este programată luni, 14 iulie, de la ora 19.00.  Acesta va fi primul meci oficial a...