Medicii de la Spitalul Mavromati, băgați în ședință! "Așteptăm reacții în perioada următoare"

Medicii de la Spitalul Mavromati, băgați în ședință! "Așteptăm reacții în perioada următoare"
Conducerea Spitalului Județean Mavromati i-a convocat pe medicii din cadrul unității la o ședință în care au fost prezentate noile regelementări legislative ce vizează domeniul sanitar, care au intrat în vigoare de la data de 1 august.

Este vorba în special despre gărzile efectuate de medici, cele suplimentare, pentru care va trebui încheiat un contract parțial de muncă de către cei care doresc să facă aceste gărzi.


Managerul Spitalului Mavromati: "Așteptăm reacții!"

Managerul Spitalului Județean Botoşani, Corneliu Mihai, susține că medicii vor avea la dispoziție o perioadă de timp pentru a se decide dacă semnează sau nu aceste contracte.

Ordonanța de Urgență a Guvernului prevede că medicii care fac garzi suplimentare vor primi sporuri intre 25 si 75% pentru garzile din timpul saptamanii si intre 50 si 100% pentru weekend. Totodata, timpul din garzile suplimentare va conta ca vechime in munca si ca vechime in specialitate, lucru care nu era clarificat pana acum.

"Am avut o ședință a Consiliului Medical, le-am adus la cunoștință prevederile Ordonanței 20  și a precizărilor primite de la Ministerul Sănătății și așteptăm reacții în următoarea perioadă și noi. Există o perioadă în care putem încheia contracte cu timp parțial pentru liniile de gardă. Noi am transmis informațiile și azi vom transmite adresa de la Minister pe toate secțiile și vom stabili o perioadă în care vom încheia contracte cu timp parțial și apoi vom discuta să vedem efectul", a spus managerul Spitalului Județean.

Fără gărzile suplimentare ale medicilor, activitatea în cadrul spitalului nu s-ar putea desfășura în condiții normale, mai ales pe secțiile cu un deficit mare de personal.

"În momentul de față, liniile de gardă se fac în funcție de numărul de medici existenți pe secția respectivă. Există secții în care sunt și 10 medici, dar și secții unde sunt 3 medici, de exemplu la cardiologie. Numărul gărzilor este variabil în funcție de numărul de medici de pe secție. Așa cum prevede Ordonanța 20, se stabilește un tarif pe oră pentru linia de gardă compus din salariul din 2009 actualizat la 2015, plus creșterea de 25% prin Ordonanța 35 și sporurile de 75% care sunt în cursul săptămânii, iar la sfârșit de săptămână de 100%, și adunând aceste elemente se calculează tariful pe oră pentru contractul cu timp parțial de muncă", a specificat managerul Spitalului Mavromati.


Medicii: "Trebuie să vedem modelul de contract, până atunci nu putem spune nimic!"


Noile prevederi legislative par însă să fi creat confuzie în sistem.

"Reacția medicilor nu poate exista atâta timp cât nu avem citit contractul. Trebuie să vedem modelul de contract, să analizăm, dar până atunci nu putem spune nimic. Atâta timp cât nici la nivelul Ministerului Sănătății nu este ceva definitiv, totul este într-o ceață, pentru că pe de o parte vine să îți dea plata la 2009, pe de altă parte îți mărește salariul. Atâta timp cât nu există la nivelul Ministerului o viziune clară asupra chestiunii nu putem vorbi de un contract. Efortul suplimentar pentru un medic care face gărzi suplimentare este foarte mare, pentru că la noi nu e ca într-o țară normală, în România suntem într-o țară mai anormală. După serviciul de gardă, într-o țară normală mergi să te odihnești, noi mergem în continuare la muncă. Se dau ordonanțe, legi, apoi încep să vină tot felul de ordine suplimentare", a spus medicul Radu Malancea, șeful Secției de Ortopedie și Traumatologie din cadrul Spitalului Mavromati Botoşani.

La nivelul Spitalului Județean sunt 235 de medici, dar nu toți fac gărzi.


Sindicatele: "Medicilor le este amenințată situația juridică din cadrul contractului individual de muncă!"

Pe de altă parte, sindicatele din sănătate acuză că la nivel național s-ar pune presiune pe medici să semneze aceste contracte pentru gărzile suplimentare.

"Din informațiile pe care le avem până acum, se desprinde un modus operandi ce intră în mod clar în definiția muncii forțate: medicilor le este amenințată situația juridică din cadrul contractului individual de muncă (CIM) de bază (norma de bază) ca formă de a-i obliga să semneze CIM-urile pentru gărzile suplimentare. În condițiile în care astfel de amenințări aduc în discuție cercetarea disciplinară, ce poate avea drept consecință desfacerea contractului individual de muncă, este evident că suntem în situația unei munci forțate (gărzile suplimentare), amenințarea directă sau implicită cu pierderea locului de muncă întrunind elementele juridice ale obligării la munca suplimentară. Este suficient să constatăm, spre exemplu, că punerea în practică a amenințării are ca rezultat anularea dreptului legal al medicului de a-și exercita profesia, pentru a observa efectele juridice destul de grave ale unui asemenea comportament", se arată într-un comunicat al Sindicatului Solidaritatea Sanitară.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sindicatele din Învățământ nu vor pentru profesori salarii diferențiate după performanță!

Joi, 16 Mai 2024
127

Sindicatele din Învățământ au început negocierile cu Ministerul Educației pentru criteriile care vor sta la baza salarizării diferențiate a profesorilor. Amintim că pe 1 april...

Un incendiu provocat de o oală uitată pe foc a creat panică într-un bloc din Botoșani!

Joi, 16 Mai 2024
380

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani cu autospecială de stingere cu apă și spumă și una de descarcerare, dar și o ambulanță aparți...

Sucevean amendat la Botoșani pentru transport ilegal de lemne!

Joi, 16 Mai 2024
68

În cursul zilei de miercuri,15 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au oprit pentru control, pe drumul comunal din comuna Havârna, o autoutilitară...