Maternitatea Botosani, pregatita sa primeasca numele "Doctor Ladislau Szente"

Maternitatea Botosani, pregatita sa primeasca numele "Doctor Ladislau Szente"

 LADISLAU SZENTE (3 ianuarie 1952 - 17 aprilie 2009)  

Botosanenii vor sa ii cinsteasca cum se cuvine memoria celui care a fost un profesionist de marca si un medic de exceptie, Ladislau Szente.

Medicul, director al Maternitatii botosanene de aproape 12 ani, s-a stins din viata vinerea trecuta, dupa o perioada extrem de agitata, in care Ladislau Szente s-a straduit sa le ofere salariile angajatilor, dar si sa faca fata stresului legat de faptul ca trebuia sa paraseasca postul de director al institutiei, pentru ca nu mai corespundea regulilor abstracte si deseori bizare ale guvernantilor.

Medicul Szente se pregatea sa se dedice profesional pacientelor bolnave de cancer. Nu a mai apucat, pentru ca inima sa nu a mai rezistat.

Ladislau Szente a fost inmormantat marti, la Targu Mures, dupa ce trupul neinsufletit fusese depus mai intai in sediul Directiei de Sanatate Publica Botosani, pentru ca pacientii, colegii si oamenii simpli sa isi poata lua ramas bun de la unul dintre cei mai mari oameni din medicina botosanenana a ultimelor decenii.

Pentru ca omagiul botsanenilor sa fie pe masura, DSP a inceput demersurile pentru ca unitatea medicala pe care a condus-o medicul atatia ani sa poarte numele "Doctor Ladislau Szente".

Nascut la 3 ianuarie 1952, la Targu Mures, medicul Ladislau Szente, cum il stiu botosanenii, SZENTE-LIANOPOLOS LADISLAU-BELA, dupa numele sau complet, a fost unul dintre cei mai longevivi sefi de spitale din Botosani, dar si unul dintre cei mai cunoscuti medici de pe aceste meleaguri.

Dincolo de profesionalismul de care a dat dovada in cei peste 30 de ani de medicina, doctorul Szente a adus la Botosani spiritul ardeleanului pus pe treaba, dar o treaba minutioasa, pe indelete si de calitate.

A adus pe lume copiii a mii de botosaneni, a pastorit unul dintre cele mai mari spitale, cel de Obstetrica si Ginecologie Botosani.

Venit din Targu Mures dupa absolvirea Facultatii de Medicina, repartizat in urma cu mai bine DE 30 de ani intr-un spital din Nicolae Balcescu, judetul Botosani, medicul Ladislau Szente a acceptat provocarea si a rezistat, mai ales ca, in doar cativa ani, i s-a alaturat doamna Paunita Lianopolos, o grecoaica refugiata in Moldova.

Amandoi medici, amandoi tineri si rabdatori, au invatat sa traiasca intr-o Moldova chinuita, intr-un Botosani la limita saraciei si sub nivelul unei Romanii si asa faramitata de comunism. Multe orori au vazut tinerii medici in acei ani, cand legile foarte drastice in legatura cu avortul le determinau pe femei sa apeleze la metode empirice. Metode care, nu de putine ori, le aduceau moartea.

In 1988, la 11 ani dupa ce a sosit in Moldova, la Nicolae Balcescu, Ladislau Szente devenea medic specialist ginecolog al Maternitatii Botosani.

In 1998 devine medic primar si director al spitalului, apoi, dupa noile reglementari, din 2006, manager al spitalului.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

După 20 de ani, coșmarul unui infirm obligat să cerșească și în Botoșani s-a terminat! (Video)

astăzi, 07:25
12

Un individ cu dublă cetățenie, română și moldovenească, este suspectat că a forțat o persoană vulnerabilă, cu infirmități grave, să cerșească timp de mai mulți ani.A fost pla...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Sfinţit Mc. Vasilevs, Episcopul Amasiei; Sf. Glafira; Sf. Mc. Chiril, Chindeu şi Tasie din Axiopolis (Cernavodă)

astăzi, 06:58
12

În vremea prigoanelor venite asupra creştinilor la sfârşitul secolului al 3-lea şi începutul celui de-al 4-lea, în cetatea Axiopolis din Dobrogea (numită astăzi Cernavodă...

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
145

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...