Angajaţii din Justiţie, Apărare sau Externe vor în continuare legi proprii de salarizare.
Proiectul Legii salarizării unice a bugetarilor are deja câteva principii de elaborare europene. Ieri, premierul Boc a declarat că legea, ce se va aplica din 2010, va aduce raportul dintre salariul cel mai mic şi salariul cel mai mare la valoarea 1 pe 15.
De asemenea, sporurile vor avea o pondere de maximum 30 la sută din câştigurile salariale. Şeful Guvernului a subliniat că
salariile nu vor scădea.
Dar Emil Boc n-a mai explicat că, prin tăierea unor sporuri ce nu vor fi incluse în salarii, mulţi bugetari vor avea nu salarii, ci venituri salariale mai mici.
Din acest motiv, angajaţii din Justiţie sau Apărare, sectoare unde sporurile pot să treacă de 50 la sută din salariu, vor în continuare legi proprii de salarizare.
În plus, legea salarizării unice nu va fi aplicată tuturor angajaţilor la stat. În România există peste 500.000 de angajaţi ai societăţilor comerciale de stat care vor scăpa de prevederile legii pentru simplul motiv că, din punct de vedere legal, nu sunt bugetari.
Numai în subordinea Ministerului Transporturilor există 20 de astfel de companii, printre care se numără CFR SA, CFR Călători, CFR Marfă, Compania de Autostrăzi.
La acestea se adaugă companii din domeniul energetic, cum ar fi Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Transelectrica, Termoelectrica, Romgaz, plus alte companii precum Loteria Naţională, Imprimeria Naţională sau Apele Române.
(Gandul)